Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Dodon a solicitat amânarea reexaminării…

Dodon a solicitat amânarea reexaminării celor 10 magistrați promovați de CSM

Igor Dodon, președintele R. Moldova, a cerut amânarea examinării celor zece candidaturi ale magistraților pentru funcțiile de președinte și vicepreședinte de instanțe judecătorești.

„Igor Dodon a trimis o cerere de amânare a examinării celor zece candidaturi, pentru acumularea informațiilor necesare despre judecătorii pe care i-a respins. Candidaturile respective au înaintat cereri repetate de a ocupa aceste funcții și conform legii, în cazul în care plenul CSM avea să susțină demersul judecătorilor și să remită la adresa Președinției dosarul, președintele ar fi fost obligat să semneze decretul de numire. Președintele are dreptul să refuze doar o singură dată candidatura înaintată de CSM, a declarat Carolina Mangâr, purtător de cuvânt al  Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Integritatea magistraților sunt cauza pentru care cei zece au fost respinși de șeful statului pentru numire în funcții de conducere ale instanțelor judecătorești nou-create. Printre aceștia se numără Oleg Melniciuc, mama căruia, pensionară fiind, deține imobile de milioane în Chișinău, Sergiu Osoianu, căruia Primăria Chișinău i-a plătit, în urma unui litigiu peste un milion de lei și Maria Chiperi, cercetată disciplinar pentru că ar fi prejudiciat Primăria și Consiliul orășenesc Căușeni cu 27 de mii de euro.  Dosarele celor zece au fost trimise CSM-ul spre examinare suplimentară. Totodată, Igor Dodon a semnat decretele de numite în funcție pe numele a 12 judecători înaintați de CSM.

Pentru funcția de vicepreședinte de instanță au fost respinși următorii candidați:

  • Oleg Melniciuc – în funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău
  • Ion Rusu – în funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Drochia
  • Vadim Belous – în funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Soroca
  • Alexandru Parfeni – în funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Ungheni
  • Ion Nașco – în funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Căușeni
  • Maria Chiperi – în funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Anenii Noi

Pentru funcția de președinte de instanță au fost respinși următorii candidați:

  • Vitalie Zaporojan – în funcția de președinte al Judecătoriei Drochia
  • Sergiu Osoianu – în funcția de președinte al Judecătoriei Stășeni
  • Veaceslav Suciu – în funcția de președinte al Judecătoriei Criuleni
  • Mihail Macar – în funcția de președinte al Judecătoriei Hîncești

În septembrie 2014, ZdG scria că Elena Melniciuc, mama lui Oleg Melniciuc, pe atunci preşedinte al Judecătoriei sect. Râşcani, avea înregistrate pe numele său mai multe bunuri imobile în Chişinău, valoarea cadastrală a cărora depăşeşte suma de 4 mln. de lei. Atunci oamenii din satul unde locuia mama magistratului spuneau că aceasta nu are nicio afacere şi că a lucrat toată viaţa în colhoz. Contactat atunci de ZdG, magistratul susținea că nu cunoaşte foarte multe detalii despre soarta imobililor. „Pe cine sunt scrise, aceluia aparţin. Ele nicidecum nu se vând. Dle, eu dacă aveam legătură cu ele, le cumpăram demult şi le înscriam pe mine”, declara Oleg Melniciuc.

În iulie 2012, numele magistratei Maria Chiperi apărea în spațiul public după ce ministrul Justiției, la acea dată Oleg Efrim, dispunea intentarea procedurii disciplinare în privința a încă doi judecători – Maria Chiperi și Veronica Nichitenco – care, folosind o schemă similară celei aplicate de judecătorii Iurie Silarin și Aurelia Parpalac, au prejudiciat Primăria și Consiliul orășenesc Căușeni cu 27 de mii de euro

Portalul Moldova Curată scria că anul 2015 a fost unul norocos pentru Sergiu Osoianu, fost preşedinte al Judecătoriei Străşeni. Astfel, în urma unui litigiu, Primăria municipiului Chişinău i-a achitat magistratului peste un milion de lei (echivalentul a 50 de mii de euro). Această sumă ar fi contravaloarea unui apartament cu două camere.

„Potrivit opiniei publice, sistemul judecătoresc din R. Moldova este unul vulnerabil deși există destui judecători profesioniști și care se bucură de respect în societate. În rezultatul studierii propunerilor prezentate de CSM, la capitolul numiri în funcțiile de conducători și adjuncți ai instanțelor judecătorești, am decis sa restitui 10 dosare din cele 22 înaintate.  O ,,reformă profundă” a sistemului judecătoresc nu trebuie să vizeze doar schimări structural-organizatorice ci o abordare mult mai complexă, viziuni noi conducători noi…”, a explicat președintele decizia sa.

Igor Dodon a precizat că a avut mai multe întrevederi cu conducerea CSM și cu unii din viitorii președinți și vicepreședinți de judecătorii, în cadrul cărora au făcut schimb de opinii privind implementarea reformei și eventualele impedimente de acces al populației la actul de justiție.