Linkuri accesibilitate

Ucraina: ce șanse pentru o liberalizare a regimul de vize cu UE (VIDEO)


Ce șanse au ucrainenii să circule fără vize în UE ?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:01 0:00

Un interviu exclusiv acordat Europei Libere de Linas Antanas Linkevičius, ministrul de externe al Lituaniei.

Radio Europa Liberă: Ați avut o discuție cu Ministrul de Externe al Ucrainei. Ce ați discutat și la ce ați ajuns?

Linas Antanas Linkevičius: „Planificăm să discutăm despre reforme, dar și alte lucruri legate de Acordul de Asociere, și cum ar trebui să grăbim acest proces de ratificare. Dar, cu siguranță am atins subiectul din domeniul de securitate. Asta din cauza evenimentelor din ultima perioadă, iar cu câteva zile în urmă, evenimentele, cred eu, erau la nivelul anului 2014. Foarte intense. Zilele trecute a fost ceva mai bine, dar nici pe departe, situația nu este stabilă; este destul de imprevizibilă, iar noi discutăm acest lucru. Sunt rapoarte, atât din partea OSCE cât și partea grupului Normandia, cu angajamentul Franței și Germaniei. Toți colegii practic au exprimat aceeași viziune după cum era și prevăzut.

Trebuie să fim cu adevărat uniți, iar politicile noastre trebuie să fie neschimbate. Toate aceste comentarii indică, după părerea mea, că o să continuăm cu aceste politici. Trebuie să ajutăm ucrainenii să fie proactivi, să folosească instrumentele noastre, grupurile de prieteni, misiunile de monitorizare, tot ce folosim de fapt. Și, de fapt, de asemenea, să ceară, ceea ce este o problemă, implementarea acordului de la Minsk. Deoarece, altfel, nu pe putem revedea politicile în privința sancțiunilor. Sper că o să continuăm și deși nu este ușor, trebuie să facem partea ce depinde de noi.”

Radio Europa Liberă: Credeți că sancțiunile UE vor fi menținute?

Linas Antanas Linkevičius: „Eu sper. Da, da de fapt. Ele trebuie să fie menținute. Sper să nu ne revizuim politicile în acest sens. Deoarece am avut mai mulți parametri definiți colectiv. Noi am decis că până acordul de la Minsk nu va fi implementat sancțiunile vor rămâne în vigoare. Cu siguranță eu nu aș vrea să reviziuim asta. Poate sunt anumite idei ascunse, dar eu nu știu de ele.”

Radio Europa Liberă: Când vine vorba de ratificare, ratificarea din partea Olandei, au dat colegii olandezi un anumit termen?

Linas Antanas Linkevičius: „Nu este un termen, dar eu sper că o să găsim o soluție. Este dificil să discutăm detalii la ceea ce se întâmplă în Olanda, dar cred că este înțelegerea clară, spun asta deoarece am petrecut o zi în Parlamentul Olandei ceva timp în urmă. De asemenea m-am întâlnit cu președinți de fracțiuni și de partide. Nivelul de înțelegere crește, dar cât de rapid va veni, încă nu știu. Sper că va fi un rezultat pozitiv, pentru că dacă nu, am pierde credibilitate în a demonstra partea noastra. Deoarece în acest proces nu contează doar ceea ce oferă Ucraina, dar trebuie să fim credibili în politicile noastre și consistența lor.”

Ăsta este cel mai mare obstacol de până acum. Nu e un termen, dar avem speranțe.

Radio Europa Liberă: Au fost discuții despre poziția Statelor Unite în ce privește sancțiunile?

Linas Antanas Linkevičius: „Nu astăzi. În discuțiile private toți vorbesc despre asta. Toți am vrea să avem relații de business, să fim în același pas cu noua administrație, și știm că sunt stabilite câteva întâlniri, au fost deja câteva apeluri și întâlniri, dar cred că reprezentanții noii administrații vor veni în Europa. Știm că deja vicepreședintele Mike Pence va participa la Conferința de Munchen. Vor fi multe întâlniri acolo. După asta va vizita Bruxellesul, și acolo vor fi câteva întâlniri cu diferite instituții. Este foarte important. Emoțiile se mai calmează. Sunt încă unele întrebări fără răspuns, iar procesele, după cum pare ar putea fi ceva mai diferite, dar noi toți credem că vom putea aduna, vom discuta și vom păstra ceea ce am creat împreună, pentru binele ambelor părți ale oceanului, dacă sincer.

Hai să ne lansăm cât de curând posibil într-un cadru de cooperare cu Statele Unite. Fără cooperare, fără parteneriat strâns, strategic nu vom putea să rezolvăm anumite provocări la nivel mondial, cum ar fi terorismul, migrația sau criza din Ucraina. Este foarte important și trebuie să ne concetrăm eforturile în acest domeniu, în domeniul cel mai apropiat.

-Radio Europea Liberă: Când vor putea călători ucrainenii în spațiul Shenghen fără vize?

Linas Antanas Linkevičius: „Eu cred că ar putea face asta cât de curând posibil. Anumite condiții au fost îndeplinite, ei și-au făcut temele pentru acasă adoptând mai multe legi importante. Asta ar trebui să fie cât de curând, dar știm, că este război. Astăzi am discutat problema și, ținând cont de situație, este clar că ar trebui să li se dea regim liberalizat de vize. Sper ca până la sfârșitul primăverii acest lucru este destul de posibil să se întâmple. Din nou, este greu să se traseze anumite termene. Dar sper că ne vom respecta anngajamentele. După cum a fost respectat astăzi în cadrul discuțiilor, cred că depinde mult și de cine deține președinția UE. Am discutat cu președinția Maltei cum ar trebui să gesioneze procesul. Ar trebui să fie capabili de asta. Nu sunt întârzieri create de factori artificiali, cred eu și sper să ajungem la acel punct care este foarte important pentru Ucraina și cetățenii ei. Ar fi o veste bună și pentru ei deoarece sunt prea multe vești rele din jur. Asta ar fi un imbold pentru ei, și ar fi partea noastră de responsabilitate să oferim asta.”

XS
SM
MD
LG