Linkuri accesibilitate

Johannes Hann: Cum acordurile de la Minsk nu sînt respectate, sancțiunile nu se ridică (VIDEO)


Johannes Hann: Cum acordurile de la Minsk nu sînt respectate, sancțiunile nu se ridică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:12 0:00

Interviu cu comisarul european pentru extindere.

Comisarul european pentru extindere vorbește corespondenților postului de radio Europa Liberă la Bruxelles, Marek Hejuk și Rikard Sowiak, despre liberalizarea regimului de vize pentru Ucraina, sancțiuni și nou aadministrație a Statelor Unite (traducere de Lucian Ștefănescu).

Europa Liberă: Ce spuneți despre ultimele evenimente din Ucraina, unde situația s-a înrăutățit în ultimele zile?

Johannes Hann: „Ne îngrijorează pe toți, pentru că nimeni nu se aștepta, și de aceea cerem tuturor părților să revină la ce s-a stabilit, adică la încetarea focului. Fără această, să-i spunen, descîlcire, nu vom avea succes și sper deci să avem progres și OSCE să se implice mai mult.”

Europa Liberă: Poate asta să afecteze negativ șansele Ucrainei de a obține liberalizarea regimului de vize în primăvară?

Johannes Hann: „Nu, deloc. Cred nu va avea nici o influență, pentru că sînt dezbateri foarte serioase asupra acestui subiect, și foaia de parcurs pentru liberalizare e clară, iar eu aștept o decizie asupra mecanismului de suspendare cel mai tîrziu în martie, și pe baza acestei decizii putem avea un acord asupra liberalizării vizelor. E posibil să atingem acest mult-așteptat obiectiv undeva pe la mijlocul primăverii.”

Europa Liberă: Multă lume în Europa e îngrijorată în legătură cu noua administrație a Statelor Unite, în special de remarcile ei uneori contradictorii cu privire atît la Ucraina cît și la Rusia. Vă îngrijorează ce vine de la Wahsington?

Johannes Hann: „Sînt unele mesaje, nu declarații, neclare, dar pe de altă parte, am avut se pare o destul de bună conversație telefonică între președintele Poroșenko și președintele Trump. Pentru noi contează însă faptele și ca europeni știm foarte bine care e poziția noastră, știu că doamna Mogherini va călători la Washington săptămâna asta sau următoarea, și poate o să clarificăm lucrurile.”

Europa Liberă: Credeți că sancțiunile impuse unor indivizi și entități care vor fi reînnoite în martie ar trebui să rămână?

Johannes Hann: Sancțiunile au fost impuse din cauza încălcării legislației internaționale, și asta nu s-a schimbat. Deci bineînțeles că sînt legate de acordurile de la Minsk, și cum acordurile de la Minsk nu sînt respectate nu e loc pentru ridicarea sancțiunilor.”

XS
SM
MD
LG