Atleții ruși vor fi interziși și la Campionatul Mondial de atletism

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Federația internațională de atletism (IAAF) a decis să prelungească suspendarea Rusiei, țară care va lipsi astfel de la Campionatele Mondiale 2017, programate în luna august la Londra, după ce a ratat și Jocurile Olimpice 2016 care au avut loc la Rio, din cauza scandalului legat de dopajul instituționalizat, informează AFP.

„Rusia nu este pregătită”, a sintetizat norvegianul Rune Andersen, președintele Task Force, structura însărcinată de IAAF să coordoneze reforma atletismului rus și practicile acestuia în materiale de luptă împotriva dopajului.

Consiliul IAAF, reunit luni la Cap-d’Ail, în apropiere de Monaco, a urmat așadar recomandările echipei lui Andersen, prelungind încă o dată suspendarea atletismului rus, după ce făcuse acest lucru de alte două ori, în martie și iunie 2016.

La sfârșitul ședinței acestui consiliu, Sebastian Coe, președintele IAAF, a precizat că Rusia nu va putea fi reintegrată ca țară în familia atletismului înaintea lunii noiembrie 2017, deci după Campionatele Mondiale de la Londra.

Acest lucru nu înseamnă însă că nu vor fi atleți ruși la competiția din capitala britanică. Cei mai buni dintre aceștia, printre care și câțiva campioni mondiali, vor fi spera în continuare să participe la aceste Mondiale sub drapel neutru.

Federația rusă de atletism (RUSAF) a dat publicității, pe 1 februarie, numele a 31 de atleți care speră să obțină acest statut. Rune Andersen a precizat, de altfel că, dacă vor răspunde exigențelor cerute, acești atleți vor fi eligibili începând cu Campionatele Europene în sală de la Belgrad, din luna martie.

Ivan Uhov, campion olimpic la săritura în înălțime în 2012, Serghei Șubenkov, campion mondial la 110 m garduri în 2015, și Lukman Adams, campion mondial indoor la triplusalt în 2014, apar toți trei pe lista dată publicității de RUSAF, la fel ca și Maria Kucina, campioană mondială la săritura în înălțime în 2015.

Ekaterina Koneva, campioana lumii la triplusalt indoor în 2014, Svetlana Șkolina, medaliată cu bronz la săritura în înălțime la JO 2012 de la Londra, precum și Anjelika Sidorova, campioana europeană la săritura în înălțime în 2014, așteptată la rândul lor un răspuns din partea IAAF.

Atleții candidați la drapelul neutru trebuie, pentru a obține acordul IAAF, „să nu fie în niciun mod direct implicați în eșecul federației lor naționale în punerea la punct a unui sistem adecvat pentru promovarea sportivilor curați”, conform Federației internaționale de atletism.De asemenea, ei trebuie să nu fi lucrat niciodată că antrenorii sau medicii implicați în afaceri de dopaj.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...