Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Democraţia nu este doar privilegiul…

Democraţia nu este doar privilegiul celor aleşi

Cei mai activi cetăţeni moldoveni din toate colţurile lumii se întâlnesc, pe 18—19 martie, la Veneţia, în cadrul Offline-ului „Adoptă un Vot”

Oraşul Veneţia va deveni gazda evenimentului Offline „Adoptă un Vot”, care îi va aduce în acelaşi loc pe cei mai activi cetăţeni moldoveni din diasporă, dar şi de acasă.
Iniţiativa a apărut în cadrul grupului „Adoptă un Vot”, care numără aproape 100 de mii de membri şi care a oferit platforma ce a mobilizat zeci de mii de alegători să iasă la vot în turul II al alegerilor prezidenţiale de anul trecut.

Sorina Macrinici, membră a echipei de organizare, a oferit mai multe detalii despre eveniment în cadrul unui interviu solicitat de ZdG.

— De ce este importantă acum vocea diasporei şi ce aşteptări aveţi de la această reuniune?

— La alegerile prezidenţiale din toamna anului 2016, diaspora a arătat că este o forţă. Numărul de cetăţeni care a votat peste hotare s-a dublat în urma unei mobilizări masive. Aceasta s-a datorat inclusiv platformei de comunicare oferite de grupul „Adoptă un Vot”, de pe FB. Oamenii au depus un efort enorm pentru a ajunge la secţiile de votare de peste hotare şi prin aceasta au arătat că pentru ei soarta ţării contează. Această mobilizare nu este doar politică, diaspora s-a mobilizat şi a realizat mai multe proiecte sociale pe parcursul mai multor ani. Evident, în diasporă există un potenţial încă nevalorificat. Grupul „Adoptă un Vot” poate deveni o platformă de comunicare şi de conexiune între diferite iniţiative venite atât de peste hotare, cât şi din interior.

Ar fi fost păcat ca mobilizarea masivă a cetăţenilor R. Moldova să se risipească după alegeri. Împreună suntem o forţă şi putem schimba multe lucruri în bine acasă. De aceea ne-am gândit să organizăm o întâlnire, să ne cunoaştem personal, să discutăm cele mai arzătoare subiecte care afectează Moldova, să găsim împreună căi de implicare pentru binele ţării şi al cetăţenilor. Astfel, am ajuns să organizăm acest Offline „Adoptă un Vot”, care va avea loc la 18-19 martie 2017 în Veneţia, Italia. Este un eveniment la care sunt aşteptaţi toţi cetăţenii R. Moldova cărora le pasă de ţară, indiferent dacă sunt din diasporă sau de acasă.

— Grupul „Adoptă un Vot” a susţinut-o pe Maia Sandu în al doilea tur de scrutin la alegerile prezidenţiale din toamna anului 2016. Acest Offline va susţine vreun partid sau vreun politician?

— Offline-ul „Adoptă un Vot” este rezultatul unei iniţiative civice şi nu are scopul de a susţine vreun partid politic sau vreun politician. Va fi o întâlnire apartinică, organizată de cetăţeni pentru interesele cetăţenilor şi ale ţării. Schimbarea pe care ne-o dorim nu este în favoarea unor partide, ci pentru noi şi pentru R. Moldova. Am făcut şi o declaraţie, prin care am cerut liderilor partidelor politice, persoanelor-cheie din partidele politice, persoanelor afiliate partidelor politice, persoanelor care fac propagandă politică, precum şi funcţionarilor publici şi persoanelor cu funcţii de demnitate publică să nu se înregistreze şi să nu participe la eveniment.

— Care sunt cele mai importante subiecte de pe agenda evenimentului?

— Agenda a fost elaborată în urma unui sondaj la care au răspuns membrii grupului „Adoptă un Vot”. Am cerut opinia oamenilor despre subiectele pe care le consideră importante. Chiar de la început era clar că probleme sunt foarte multe, dar nu le putem aborda pe toate într-un singur eveniment şi că ne vom concentra doar pe cele mai stringente. Indiferent de subiectele pe care le vom discuta, mobilizarea cetăţenilor şi modalităţile de reacţie la diverse iniţiative şi proiecte vor trece ca un fir roşu la orice discuţie şi subiect pe care îl vom dezbate. Scopul evenimentului este de informare şi de conexiune între noi, de consolidare a forţei şi posibilităţilor noastre de a reacţiona la iniţiativele antidemocratice din R. Moldova.

Vom discuta despre alegeri, cum au fost organizate, care au fost cauzele încălcării masive a dreptului la vot în diasporă, cum să învăţăm din propriile greşeli şi să facem aşa ca acestea să nu se mai repete. Alte subiecte se referă la oportunităţile de realizare a proiectelor economice, sociale, caritabile şi educaţionale. Dorim să identificăm şi să susţinem proiectele sociale şi de caritate iniţiate de diasporă, să găsim modalităţi de canalizare a economiilor emigranţilor în proiecte socio-economice prin metode colective de colectare a fondurilor, să promovăm şi să valorificăm iniţiativele educaţionale, să identificăm persoane şi organizaţii care pot contribui la realizarea acestor iniţiative. Un alt set de subiecte se referă la problemele economico-juridice în diasporă, cum ar fi identificarea resurselor informaţionale pe ţări, perfectarea pensiilor pentru persoanele din diasporă, metodele alternative de a beneficia de pensii private, perfectarea permiselor de conducere, permiselor de şedere, recunoaşterea diplomelor de studii, şomajul, dreptul la muncă, înregistrarea firmelor, asociaţiilor etc.

Toate subiectele pot fi actualizate până la eveniment. De exemplu, urmărim cu atenţie hărţuirea presei din R. Moldova şi ne propunem să discutăm acest subiect, pentru că e important să avem o presă independentă, puternică. Orice regim dictatorial începe cu anihilarea presei independente. Încurajăm jurnaliştii să vină la eveniment şi împreună să căutăm soluţii pentru implicarea cetăţenilor în soluţionarea problemelor cu care se confruntă mass-media.

Precizez că formatul evenimentului va fi diferit de cele cu care suntem obişnuiţi. Printre participanţi vor fi experţi şi cei care vor contribui la prezentarea subiectelor şi căutarea soluţiilor. Lucrul asupra subiectelor va începe imediat după înregistrarea participanţilor, pe 9 februarie. Vom contacta participanţii şi îi vom repartiza în grupuri de lucru. În aceste grupuri vom şi începe dezbaterea subiectelor, astfel încât la eveniment să venim cu planuri de acţiuni concrete. Nu vrem discuţii generale. Trebuie să fie clar că soarta ţării nu depinde doar de experţi, ci de fiecare în parte, fiecare poate contribui şi fiecare dintre noi este important.

— Cine face parte din echipa care organizează Offline-ul „Adoptă un Vot”?

— În organizarea evenimentului sunt implicate multe persoane. Toţi sunt voluntari. Am întrebat membrii grupului „Adoptă un Vot” cine vrea să facă voluntariat. S-a găsit multă lume interesată, iar acest fapt arată că oamenii sunt gata să-şi dedice timpul şi resursele personale pentru edificarea unei Moldove mai bune. Momentan, sunt implicate peste 30 de persoane din ţară şi de peste hotare. Ne-am repartizat în 3 grupuri: logistică şi finanţe, agendă, PR şi IT. Procesul de organizare a evenimentului este foarte democratic. Deşi ia mult timp, merită efortul. De remarcat şi faptul că procesul de organizare este unul continuu, astfel încât, dacă mai sunt persoane interesate şi vor să contribuie la organizarea evenimentului, sunt binevenite. Acum ne concentrăm pe promovarea evenimentului şi lucrul asupra subiectelor de discuţii.

— De ce vă convocaţi anume la Veneţia?

— În sondajul de opinie majoritatea persoanelor au fost de acord să organizăm evenimentul în nordul Italiei. Este o regiune în care asociaţiile locale sunt mai numeroase şi mai active. Am căutat locaţia în limita resurselor de care dispuneam la acel moment. Am avut voluntari care s-au ocupat de logistică şi au putut găsi rapid localul unde va avea loc evenimentul. Termenele erau restrânse şi nu am avut timp pentru alte opţiuni. În acelaşi timp, Veneţia este accesibilă atât celor de peste hotare, cât şi celor din ţară prin multitudinea de conexiuni de transport. Nu în ultimul rând, Veneţia este un oraş minunat şi merită vizitat.

— Dacă este un eveniment organizat de voluntari, cine îl finanţează?

— Evenimentul e unic nu doar prin formatul său, ci şi prin faptul că este autofinanţat. Participanţii vor contribui prin plata unei taxe de 50 de euro, care acoperă cheltuielile de organizare a evenimentului. E o formă de participare şi aceasta. De obicei, aşa gen de evenimente se organizau în diasporă pe banii partidelor. Noi am ales calea independenţei financiare.

— Dacă cetăţenii R. Moldova, atât din ţară, cât şi de peste hotare, ar deveni mai uniţi, ce credeţi că s-ar schimba în viaţa celor plecaţi, dar şi a celor rămaşi acasă?

— După alegeri, am fost martori la mesaje de divizare a cetăţenilor din ţară şi a celor din diasporă şi de discreditare a diasporei. E o tactică perfectă de manipulare. Să nu ne lăsăm provocaţi, să fim uniţi. Dorim sau nu, depindem unii de alţii. Moldovenii de acasă sunt susţinuţi financiar şi chiar moral, aş spune, de cei din diasporă. Cetăţenii de peste hotare care vor să realizeze ceva pentru ţară au nevoie de cei de acasă. Suntem un popor. Împreună, cooperând, putem face multe.

— De ce credeţi că tocmai acum e timpul ca cetăţenii R. Moldova să se consolideze sau să discute subiecte importante despre Moldova?

— Nicicând nu e prea devreme sau prea târziu pentru implicare în viaţa statului. Prin participare, democraţia se construieşte de către noi toţi. Democraţia nu este doar privilegiul celor aleşi. Nu putem lăsa procesele democratice doar pe seama guvernanţilor, fie că i-am votat sau nu. Poporul poate şi trebuie să urmărească şi să reacţioneze la iniţiativele autorităţilor, indiferent dacă oamenii sunt acasă sau peste hotare. Chemăm toţi cetăţenii să adreseze întrebări, să fie activi, indiferent dacă vin sau nu la Offline-ul „Adoptă un Vot”.

Pentru conformitate, Oxana Greadcenco