Or, banii oferiţi Republicii Moldova sunt colectaţi de la contribuabilii europeni, care vor să ajută cetăţenii moldoveni, şi nu să toarne bani în buzunarele oligarhilor, susţine europarlamentarul.

„De ce să ajuţi financiar, să dai bani gratis unei ţări, când ştii că aceştia vor ajunge în cea mai mare parte în buzunarele unor corupţi şi nu vor ajuta la creşterea nivelului de trai al tuturor cetăţenilor? Trebuie ca oamenii să înţeleagă că aceşti bani gratuiţi, cele aproximativ 746 de milioane de euro, vin din buzunarele cetăţenilor europeni, ei sunt colectaţi de la cetăţenii celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, care, aşa cum şi-au asumat-o politic, doresc să-i ajute la nevoie pe cetăţenii moldoveni, doresc să-i ajute să-şi modernizeze statul, să aibă şcoli mai bune, spitale mai bune şi o infrastructură mai bună, dar nu doresc ca aceşti bani să ajungă în buzunarele oligarhilor. Nu vă imaginaţi că europenii nu au nevoie de aceşti bani şi că nu au ce să facă cu ei, din contră, este mare nevoie de aceste finanţări şi în statele europene, dar cu toţii ne-am asumat să ajutăm Moldova să urmeze parcursul proeuropean”, a declarat, într-un interviu pentru TVR, europarlamentarul Siegfried Mureşan.

În această situaţie, dacă Republica Moldova nu va arăta în continuare voinţa politică de a lupta cu corupţia şi de a realiza reformele pe care şi le-a asumat în Acordurile de Asociere, europarlamentarul avertizează că „orice scenariu este posibil, inclusiv blocarea acestor finanţări”.

Referitor la politica dusă de Igor Dodon, care ameninţă cu anularea Acordului de Asociere şi semnarea unui acord cu Uniunea Euroasiatică, europarlamentarul a declarat că „Dodon nu vrea să piardă beneficiile apropierii de Republica Moldova chiar dacă încearcă să se împrietenească cu preşedintele Putin”.

„Cert este că Uniunea Europeană nu va putea fi păcălită. Dacă preşedintele Dodon nu va respecta angajamentele stabilite de comun acord de RM cu UE, nu va mai putea beneficia de aceleaşi avantaje ca şi astăzi în relaţia cu UE. Dacă îşi imaginează că va putea păcăli UE, să nu realizeze reformele necesare RM şi să devină un pion în jocul geopolitic al Moscovei, îl asigur că acest lucru nu va funcţiona, Uniunea Europeană nu va permite asta. Iar atunci va trebui să vină în faţa cetăţenilor moldoveni şi să le explice ce a făcut”, susţine Mureşan.
 
Întrebat la ce riscuri se supune politica externă a RM în cazul în care ar fi denunţat Acordul de Asociere, Siegfried Mureşan a declarat: „Pierderea beneficiilor concrete pe care Republica Moldova le are astăzi prin acest acord, libera circulaţie în statele europene, blocarea ajutorului financiar de 746 de milioane de euro despre care am vorbit şi transformarea Republicii Moldova într-un stat tot mai sărac, mai corupt şi mai îndepărtat de standardele democratice europene”.