Canan Alpaslan : Cooperarea dintre Republica Moldova şi Turcia se intensifică //INTERVIU

Fondată acum 25 de ani, Agenţia Turcă de Cooperare şi Coordonare /TIKA/ desfăşoară o vastă activitate, inclusiv în Republica Moldova, unde, în anul 1994, a fost deschis Oficiul Coordonator al Programelor TIKA. La unele proiecte implementate pe parcursul anilor se referă Canan Alpaslan, coordonatorul Agenției Turcești pentru Cooperare și Coordonare în Republica Moldova.

Stimată doamnă, Agenția Turcă de Cooperare şi Coordonare   acordă asistență Republicii Moldova începînd cu anul 1994. În această perioadă de timp care au fost cele mai importante proiecte implementate în ţara noastră ?

Din momentul formării, anul 1992, până în prezent Agenţia TİKA a desfășurat o activitate vastă  în Republica Moldova, iar Oficiul Coordonator al Programelor TIKA la Chișinău a fost deschis în anul 1994. Domeniile prioritare pentru activitatea sa fiind: alimentare cu apă potabilă, sănătate, educație, îmbunătățirea infrastructurii administrative, civile şi agricole. În 25 de ani de activitate în Moldova TIKA a realizat proiecte, practic, în toate domeniile. Numărul proiectelor investiționale mari și mijlocii finisate este mai mare de 45, iar  numărul programelor de instruiri – peste 200.

Cel mai important proiect realizat în ultimii ani, din punct de vedere al volumului de investiții, poate fi considerat ,,Schimbarea sistemului de apeducte și instalarea  stației de epurare a apei în or. Ceadâr-Lunga”.

În anii 2015 și 2016, pe lângă intensificarea cooperării dintre Republica Moldova și Turcia în mai multe domenii, datorită semnării Acordului de Liber Schimb și inițierii semnării Acordului de parteneriat strategic, activitățiile Agenției TIKA în Moldova, la fel, au beneficiat de un impuls semnificativ.

Proiectul ,,Reparația și reechiparea Secției de Reabilitare a Institutului de Cercetări Ştiinţifice în Domeniul Ocrotirii Sănătăţii Mamei şi Copilului din Chișinău”  este cel mai important proiect în domeniul îmbunătățirii infrastructurii în sectorul sănătății. La Secția de Reabilitare, în care nu a fost efectuată reparația capitală din momentul fondării instituției, anul 1981, anual se acordă tratament pentru aproximativ 15-16 mii de copii pacienți. În această secție deja au fost finisate lucrările de reparație  și se planifică reechiparea ei în lunile apropiate.

Turcia la nivelul cel mai înalt de conducere a acordat atenție  inundației care a avut loc în or. Ceadâr-Lunga din UTA Gagauzia, punându-şi scopul de a acorda sprijin în vederea remedierii daunelor provocate de inundație,  precum și prevenirii pericolului de inundații repetate. În conformitate cu indicația directă a Prim-ministrului, domnului Binali Yıldırım, au fost luate măsuri în vederea asigurării cu locuințe noi pentru cincisprezece familii, casele cărora au fost distruse în timpul inundației. Finisate în decurs de 5 luni, acestea au fost transmise beneficiarilor la începutul lunii decembrie 2016. Pe lângă aceasta, cu scopul prevenirii pericolului de inundații repetate a fost dat start lucrărilor de regenerare a râului Stratan, care a fost cauza inundației. Finisarea lucrărilor de curățire a râului se planifică în prima jumătate a anului 2017.

În domeniul educației a fost construită și echipată o grădiniță pentru 100 de copii din satul Copceac din UTA Gagauzia. Deschiderea a avut loc pe data de 27 august 2016. Este prima grădiniță nouă deschisă în Găgăuziadupă  proclamarea Independenței Republicii Moldova.

În timpul apropiat va începe construcţia unei noi grădinițe în municipiul Comrat. Va fi în cinstea fostului preşedionte al Turciei, Süleyman Demirel. Cu capacitatea de 120 de copii, construcţia acesteia a fost efectuată din sursele proprii ale Comitetului Executiv, iar TIKA a procurat mobilă și echipament necesar.

Tot în anul 2016 a fost reparat Liceul Moldo-Turc „Süleyman Demirel” din Congaz, fiind unica instituție moldo-turcă care activează pe teritoriul Republicii Moldova.

În anul 2017 se preconezează extinderea și continuarea realizării  proiectelor mari de infrastructură inițiate de către Agenția TIKA.

Cum sunt identificate domeniile în care investeste TIKA, un important  partener de dezvoltare al Republicii Moldova ? Guvernul de la Chişinău  solicită finanţare pentru proiecte de care este interesat, în domenii prioritare ?

Identificarea proiectelor realizate de către TIKA se bazează pe necesităţile și prioritățile partenerilor de colaborare. TIKA adoptă un principiu de lucru axat pe cererile parvenite. Astfel, autoritățile centrale, precum și autoritățile locale, primăriile, universitățile, spitalele, școlile și toate instituțiile și organizațiile publice pot înainta propuneri de proiecte.

TIKA implementează proiecte şi în alte ţări.  Acestea sunt diferite de cele pentru Republica Moldova  ?

Activitățile Agenției TIKA în general variază în funcție de necesităţile și prioritățile țării, tot așa cum este și în Republica Moldova. Proiectele noastre preponderent sunt concentrate în așa domenii cum ar fi: sănătate, educație, producție agricolă, precum și consolidarea infrastructurii administrative și civile.

Beneficiarii finanţării din partea Agenției  Turce de Cooperare şi Coordonare  trebuie să participe cu o cotă din suma totală a proiectului sau ele sunt realizate 100%  din finanţarea Turciei, fiind stabilite criterii clare pentru fiecare proiect ?

Cu toate că contribuţia la proiectele TIKA din partea beneficiarilor nu reprezintă o cerință obligătorie, se acordă prioritate proiectelor la care contribuie și partenerii de colaborare. La evaluarea proiectelor se acordă importanță durabilității proiectului din punct de vedere economic, astfel, după acordarea sprijinului de către TIKA se așteaptă ca partenerii de colaborare să fie în stare să furnizeze servicii, precum și să fie capabili să acopere costuri și cheltuieli curente.

 ONG-urile  sunt elegibile pentru proiecte TIKA sau Agenţia colaborează doar cu instituţiile statului, nivel naţional şi local ?

Nu există obstacole pentru ONG-uri în vederea aplicării pentru proiectele TIKA, dar totuși partenerii noștri de bază, cărora acordăm prioritate , sunt instituțiile și organizațiile publice.

TIKA colaborează cu alţi parteneri de dezovltare ai Republicii Moldova în vederea realizării unor proiecte comune ?

Deocamdată, noi nu avem proiecte realizate în comun cu alte organizații donatoare ce activează în Republica Moldova. Pe de altă parte, ideea elaborării unor proiecte comune și complementarea acestora este binevenită.

Unele proiecte sunt implementate pe o perioadă mai îndelungată. Ce proiecte sunt în derulare şi ce proiecte sunt planificate pentru anul 2017 şi pentru următorii ani ?

În anul 2017 se preconezează extinderea și continuarea realizării proiectelor mari de infrastructura inițiate de către Agenția TIKA. În municipiul Comrat  se planifică construirea și echiparea  unei noi grădinițe de copii, prima grădiniță în Gagauzia cu frecvența 24 de ore în zilele de lucru. Lucrările de proiectare au fost finalizate în anul 2016. Scopul deschiderii unei astfel de grădinițe este de a diminua problemele cu care se confruntă familiile cu copii, în care ambii părinții sunt plecați să lucreze peste hotare.

În prima jumătate a anului 2017 se preconizează începerea lucrărilor  de construire a unui nou bloc la Spitalul Raional din Comrat, în care vor fi amplasate departamentul de urgență pentru copii, cel de  neurologie și traumatologie, proiectarea căruia a fost finalizată în anul 2016.

În afară de acestea, după perfectarea procedurilor legate de stabilire a terenului, vor continua lucrările de proiectare a unui complex nou educațional în Comrat, care va purta numele Președintelui țării noastre, Recep Tayyip Erdoğan.

În anul 2017 se planifică finalizarea proiectelor lansate în 2016, precum reînnoirea Secției de Reabilitare a Institutului de Cercetări Ştiinţifice în domeniul Ocrotirii Sănătăţii Mamei şi Copilului din Chișinău și regenerarea râului Stratan, care a fost cauza inundației în orașul Ceadâr-Lunga.

De asemenea, în anul 2017 se planifică lansarea lucrărilor de pregătire a documentelor de proiectare pentru reînnoirea sistemului de apeducte și epurare în orașul Vulcănești din UTA Gagauzia. Scopul acestor lucrări, finalizarea carora se prevede pentru anul 2018, este de a efectua o evaluare pe termen lung, atât pentru realizarea necesităților de apă, cât și a resurselor de apă.

TIKA, pentru extinderea colaborării cu administrația locală din toată Moldova, dorește să realizeze proiecte care vor servi direct cetățenii. Pe parcursul anului 2017 vor continua consultările cu mai multe primării, în special cele din Bălți și Cahul.

Anatol CACIUC

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.