Istoria nu se uită! În această săptămână va fi lansată o carte despre „Ghetoul din Chișinău. 1941 -1942”

IntheGhettoofWarsaw(6)

Joi, 9 februarie, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bdul Ștefan cel Mare nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea volumelor „Ghetoul din Chișinău. 1941 -1942” de Paul A.Shapiro, cu o cronologie de Radu Ioanid și Brewster Chamberlin, apărut la editura Curtea Veche.

Ghetoul din Chișinău, 1941-1942, este un prim studiu cuprinzător asupra evenimentelor istorice prea puțin cunoscute, legate de crearea, administrarea și lichidarea ghetoului din Chișinău, în primele luni de după atacul din iunie 1941 al forțelor Axei împotriva Uniunii Sovietice (Operațiunea „Barbarossa”).

Omorurile în masă desfășurate în timpul înaintării comune, româno-germane, către Chișinău, capitala Basarabiei, după un an de stăpânire sovietică, au fost urmate de împușcarea a mii de evrei chiar pe străzile orașului, în primele zile de după restabilirea administrației românești. Cei care au supraviețuit și acestei etape au fost înghesuiți într-un ghetou, persecutați și lichidați treptat, până la sfârșitul acelui an, 1941.

Adeseori lăsată în umbră de pogromurile petrecute concomitent în Germania și Polonia, istoria Holocaustului din România, inclusiv tot ce s-a întâmplat în Basarabia (teritoriul aproximativ al Republicii Moldova de astăzi), a fost trecut sub tăcere în deceniile comuniste, prin negare și prin politici de blocare a accesului la documentele din perioada războiului. Cartea de față este rezultatul unei cercetări îndelungate, care a început cu misiunea lui Paul A. Shapiro în România post-decembristă, ca reprezentant al Muzeului Memorial al Holocaustului din Statele Unite ale Americii, care a obținut acces la toate aceste documente.

Paul A. Shapiro este Director de Afaceri Internaționale și Director Emeritus al Centrului Jack, Joseph și Morton Mandel pentru Studii Avansate despre Holocaust, de la Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite. Este autorul unor studii despre politica și fascismul din România interbelică. A fost membru al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România și membru al echipelor de conducere ale periodicelor Journal of International Affairs și Problems of Communism.

În ziua lansării, volumele „Ghetoul din Chișinău. 1941 -1942” se vor vinde la un preț promoțional. Evenimentul de lansare va fi precedat de o sesiune de autografe.

Alături de autor, Paul A.Shapiro (SUA), vor participa istoricii Igor Cașu și Diana Dumitru, Alexandru Florian, directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” (București). Moderatorul evenimentului va fi scriitorul, directorul Editurii Cartier Gheorghe Erizanu.

Afis_Ghetoul_din_Chisinau

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente