Iulian Chifu despre lecția pe care trebuie să o învețe Republica Moldova în urma protestelor din România

chifu

Iulian Chifu, fostul consilier al lui Traian Băsescu, a vorbit în cadrul unui editorial pentru deschide.md despre protestele de la București și lecția pe care o are de învățat Republica Moldova în urma acestora.

Potrivit sursei, prin manifestațiile masive din România, s-a demonstrat din nou capacitatea societății românești, chiar cu o opoziție fragilă, de a-și apăra interesele și de a limita pornirile sancționabile ale unei puteri care nu ține cont de dorința de luptă anticorupție sau de menținere neabătută a drumului european.

„Chiar dacă se afla imediat după alegeri, la o lună după câștigarea substanțială a puterii, atunci când a vrut să iasă din liniile programului său și a promovat o ordonanță de urgență care afecta lupta împotriva corupției și scăpa câțiva vinovați, îndulcea pedepsele sau îngreuna acțiunea împotriva celor certați cu legea, societatea a reacționat şi, prin manifestații și marșuri masive, a obținut abrogarea ordonanței în cauză, aducând pierderi substanțiale celor care au generat-o în termeni de încredere publică și legitimitate”, a declarat Chifu.

Fostul consilier prezidențial spune că, România și-a reluat postura și drumul în respectarea valorilor europene, asumând și reașezarea și limitarea prevederilor care au putut da naștere exceselor și abuzurilor împotriva drepturilor la apărare, acolo unde s-au produs, și ajustarea elementelor care au putut da naștere unor erori la nivelul sistemului judiciar. Iar mișcarea masivă de stradă a readus cetățenilor români din țară și din străinătate mândria că sunt români și, României, prestigiul de țară europeană, cu democrație matură, sofisticată, care are posibilitatea să-și rezolve ea însăşi problemele și eventualele derapaje. Asta și înseamnă democrația, echilibrele și controlul reciproc al puterilor în stat și al conducătorilor de către cei guvernați.

În ce privește lecțiile pe care Republica Moldova trebuie să le învețe țin mai întâi de consolodarea privind orientarea pro-europeană, pentru că revenirea către Moscova și Uniunea Euro-asiatică a lui Putin nu aduce nici o reformă, nici un mecanism de control al puterii discreționare, abuzive sau de combatere a corupției și instalare a legalității.

„Apoi, trebuie susținute, dacă nu forțate, reforme reale pe acest drum; trebuie presată majoritatea și guvernarea să respecte foile de parcurs ale reformelor și să facă reforme reale și profunde. În fine, odată mecanismele instalate și mecanismul uns, el își va face datoria să macine pe oricine a încălcat legea: să-l aducă în fața instanței, să-i confiște averea făcută ilegal și să-l pună în spatele gratiilor, indiferent cine ar fi el, cât de puternic sau de votat ar fi. Legitimitatea nu e asigurată numai de vot, ci și de respectarea legii și guvernarea nu se poate face democratic decât cu susținerea publică și în interes public, nu în favoarea unor potentați aflați vremelnic în fruntea statului sau a unor deținători ai puterii reale neinstituționalizate”, a mai declarat Chifu.

În cadrul aceluiași editorial, Chifu a vorbit și despre „reînvierea PPDA”. „Am asistat în weekend la reînvierea PPDA. Nu renașterea partidului lui Andrei Năstase, dar reînvierea lui într-un Congres și o manifestație de stradă din nou alături de Partidul Nostru și de ceva socialiști. Sub imperiul emoției stârnite de manifestațiile de la București și din întreaga României, opoziția fragmentată de dreapta a încercat să se urce pe val și să profite cumva de pe urma transferului de imagine care venea de pe ecranele televiziunilor mondiale”, a mai adăugat sursa.

Citește continuarea aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente