Un europarlamentar atenţionează Chişinăul: UE nu mai poate fi păcălită

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Dacă Republica Moldova nu va arăta în continuare voinţa politică de a lupta cu corupţia şi de a realiza reformele pe care şi le-a asumat, atunci orice scenariu este posibil, inclusiv blocarea finanţărilor, spune europarlamentarul și purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European, Siegfried Mureşan.

Potrivit acestuia, UE vrea să aibă în Republica Moldova un partener puternic şi stabil din punct de vedere politic şi economic, de aceea, oferă sprijin financiar şi expertiză pentru implementarea reformelor de care Republica Moldova are atât de mare nevoie şi pe care le-a agreat cu UE în cadrul Acordului de Asociere.

Sumele importante alocate în cadrul acestui acord vizează întărirea statului de drept, combaterea corupţiei, dezvoltarea infrastructurii, a şcolilor, a grădiniţelor, a spitalelor, exact pentru acele domenii care pot îmbunătăţi nivelul de trai şi viaţa cetăţenilor Republicii Moldova.

„Lumea trebuie să înţeleagă acest lucru, iar preşedintele Igor Dodon ar trebui să fie primul care susţine aceste reforme, deoarece Republica Moldova are mare nevoie de ele pentru a deveni un stat mai puternic din punct de vedere economic. Declaraţiile preşedintelui Igor Dodon (că va denunța Acordul de Asociere n.r.) sunt nefericite şi ne arată că interesele cetăţenilor moldoveni nu sunt importante pentru preşedintele Dodon. Eu sper că este vorba doar despre iresponsabilitate la nivel de declaraţii şi că Igor Dodon se va opri la aceste afirmaţii, poate chiar le va retrage”, a precizat Mureșan într-un interviu pentru TVR.

Acesta atenţionează că UE nu va rămâne indiferentă dacă Republica Moldova se va eschiva de la implementarea reformelor în domenii precum justiţia, combaterea corupţiei şi a spălării banilor.

„Trebuie să înţelegem că, dacă Republica Moldova nu mai face dovada că doreşte să realizeze reformele necesare în domenii precum justiţia, combaterea corupţiei, a spălării banilor, statele europene nu pot să rămână indiferente. De ce să ajuţi financiar, să dai bani gratis unei ţări, când ştii că aceştia vor ajunge în cea mai mare parte în buzunarele unor corupţi şi nu vor ajuta la creşterea nivelului de trai al tuturor cetăţenilor? Trebuie ca oamenii să înţeleagă că aceşti bani gratuiţi, cele aproximativ 746 de milioane de euro despre care aţi pomenit, vin din buzunarele cetăţenilor europeni, ei sunt colectaţi de la cetăţenii celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, care, aşa cum şi-au asumat-o politic, doresc să-i ajute la nevoie pe cetăţenii moldoveni, doresc să-i ajute să-şi modernizeze statul, să aibă şcoli mai bune, spitale mai bune şi o infrastructură mai bună, dar nu doresc ca aceşti bani să ajungă în buzunarele oligarhilor. (…) Dar, dacă Republica Moldova nu va arăta în continuare voinţa politică de a lupta cu corupţia şi de a realiza reformele pe care şi le-a asumat în Acordurile de Asociere, orice scenariu este posibil, inclusiv blocarea acestor finanţări. Referitor la vizita efectuată de preşedintele Igor Dodon la Moscova, trebuie spus că bune relaţii economice cu Federaţia Rusă doreşte şi Uniunea Europeană”, mai spune europarlamentarul.

Referitor la vizita efectuată de preşedintele Igor Dodon la Moscova, Mureşan afirmă că ţara noastră va avea relaţii economice bune cu Federaţia Rusă şi cu Uniunea Europeană doar dacă acestea vor fi corecte, oneste şi pe picior de egalitate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...