Avioanele Tornado ale Germaniei care au înregistrat astfel de imagini folosesc baza aeriană turco-americană de la Incirlik, de pe teritoriul Turciei, ceea ce Ankara a subliniat în cererile sale repetate de acces la informaţii.

Turcia este interesată în primul rând de informaţii despre una din miliţiile kurde, YPG, dominată de kurzii sirieni. Germania nu furnizează Turciei decât informaţii despre Statul Islamic (SI), care controlează teritorii din nordul Siriei, menţionează DPA. YPG, aliată a Statelor Unite, luptă împreună cu partenerii săi arabi împotriva SI. Operaţiunile curente vizează cucerirea capitalei de facto a SI în Siria, oraşul Raqa.

Pe de altă parte, Turcia atacă atât SI cât şi forţele kurde din Siria şi, potrivit presei locale, a lansat pe 5 decembrie anul trecut un satelit pentru culegerea de imagini de înaltă rezoluţie, în scopuri civile şi militare.

Vicepremierul turc Numan Kurtulmus a insistat luni, într-o conferinţă de presă, că Berlinul ar trebui să pună la dispoziţia Ankarei toate informaţiile culese. Cele două părţi au mai avut în trecut dispute privind baza de la Incirlin, menţionează DPA.