Fillon îşi cere scuze din partea francezilor, în scandalul privind angajările fictive, dar nu se retrage din cauza pentru Elysee

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Francois Fillon a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că a făcut o “greşeală” în scandalul angajărilor fictive în care este implicat şi le-a cerut scuze cetăţenilor, dar a subliniat că va candida în continuare la alegerile prezidenţiale, relatează Le Figaro.

“Le prezint scuzele mele francezilor”, a spus el.

“Mi-am angajat copiii, care au lucrat timp de 15 luni drept colaboratori parlamentari, pentru un salariu lunar net de circa 3.000 de euro fiecare. Nimic nu a fost ascuns. Sumele primite au fost declarate pentru impozite. Da, totul a fost legal. Dar sunt la fel de chit pe plan moral? Această întrebare etică mă aduce în faţa conştiinţei şi în faţa francezilor. Nu trebuie să mă judece sistemul mediatic, ci francezii singuri”, a insistat el.

“Lucrând împreună cu soţia şi copiii mei, am privilegiat această colaborare de încredere care generează în prezent neîncredere. A fost o greşeală şi le prezint scuzele mele francezilor”, a adăugat Fillon.

“Am încetat în urmă cu peste trei ani orice colaborare cu familia mea, contrar multor celor care în prezent îmi dau lecţii”, a spus el.
În plus, politicianul a insistat că nu vede niciun motiv pentru a returna banii.

Fillon a precizat şi că nu îşi va retrage candidatura la alegerile prezidenţiale. “Sunt candidat la alegerile prezidenţiale şi sunt candidat pentru a câştiga”, a explicat el.
“Ştiţi ce cred de sondaje. Vă amintesc faptul că, timp de doi ani, mi-aţi explicat că nu am nicio şansă de a câştiga primarele. Nu mă vor face sondajele să mă răzgândesc. Nimic nu mă va face să mă răzgândesc, sunt candidat la alegerile prezidenţiale şi sunt candidat pentru a câştiga”, a conchis el.

Candidatul Les Republicans a scăzut dramatic în sondaje după publicarea investigaţiei Le Canard Enchaine. Jurnaliştii afirmă că fostul prim-ministru conservator şi-a plătit soţia cu mii de euro pentru a lucra ca asistentă parlamentară şi colaboratoare la o revistă literară, însă toate angajările aceteia sunt fictive.

Săptămânalul satiric scrie însă că nu a găsit nicio probă a acestor activităţi, şi citează martori care pun la îndoială realitatea acestor angajări.

Penelope Fillon ar fi primit peste 900.000 de euro ca urmare a celor două angajări fictive.

François şi Penelope Fillon au fost deja audiaţi separat la sediul Grupului de Intervenţie Regională (GIR) de la Versailles, de către poliţişti din cadrul Biroului central pentru luptă împotriva corupţiei şi infracţiunilor financiare (OCLCIFF).

Ancheta a fost extinsă ulterior la activităţi ale celor doi copii mai mari ai candidatului dreptei în alegerile prezidenţiale, remuneraţi amândoi de François Fillon la Senat, aşa cum a dezvăluit chiar el pentru TF1, au anunţat joi surse apropiate dosarului.

Marie, în vârstă de 34 de ani, şi Charles, în vârstă de 32 de ani, sunt amândoi avocaţi.

Dezvăluirea de către tatăl lor că au fost angajaţi la Senat în vederea unor ”misiuni precise” a provocat o nouă polemică.

François Fillon a declarat că i-a angajat deoarece sunt avocaţi, în pofida faptului că ei nu depuseseră jurământul la vremea respectivă.

Doar 32% dintre francezi vor ca François Fillon să rămână în cursa pentru alegerile prezidenţiale, în urma unor dezvăluiri cu privire la angajarea fictivă a soţiei sale, arată un sondaj realizat de Ifop pentru Le Journal du Dimanche (JDD).


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...