Agenţii CIA, în pericol din cauza lui Trump: Interdicţia anulează strategiile de intelligence ale SUA

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Câteva personalităţi politice americane l-au criticat dur pe preşedintele Donald Trump pentru interdicţia de intrare în SUA a imigranţilor veniţi din şapte ţări musulmane, într-o petiţie înaintată Curţii de Apel a SUA.

Foştii miniştri de Externe şi ai Apărării, John F. Kerry, Leon Panetta şi Madeline Albright, precum şi fostul director al CIA, Michael V. Hayden, au fost printre cei care au clamat că această decizie va avea reverberaţii negative în conştiinţa şi atitudinea cetăţenilor ţărilor respective vis-a-vis de americani, iar eforturile agenţilor serviciilor de intelligence trimişi să culeagă informaţii de la faţa locului vor fi profund afectate în activităţile lor.

În cursul zilei de luni, 6 februarie, s-a emis o declaraţie comună, însumând şase pagini, în care aceştia şi-au exprimat argumentele împotriva deciziei lui Trump, susţinând că interdicţia „nu este un produs al experţilor în intelligence, ci, mai degrabă, o creaţie a staff-ului preşedintelui, bazată pe politici şi ideologii menite să execute o promisiune din campanie în scopul de a stopa o ameninţare pe care aceştia au exagerat-o”.

„Din această cauză, mulţi profesionişti din serviciile secrete vor suporta consecinţele”, susţine fostul director al CIA, Michael V. Hayden. Tot el argumentează sursele umane din statele incriminate sunt esenţiale pentru obţinerea de informaţii.

„Ordinul executiv a încălcat încredera surselor deşi, de-a lungul timpului, am promis să le apărăm cu toate eforturile guvernului şi naţiunii noastre. Aceste surse au riscat enorm, dacă nu chiar totul, pentru ca americanii să fie apăraţi”.

În Orientul Apropiat, culturile se bazează pe onoare şi este mai simplu să recrutezi pe cineva asupra căruia ai deschis focul, decât dacă i-ai insultat societatea.

Pentru a le câştiga şi menţine încrederea, mesajul pe care trebuie să li-l transmitem este ‘Sunteţi bineveniţi, sunteţi preţuiţi. Societatea noastră vă respectă mai mult decât a voastră’, conchide Michael V. Hayden, fost director al CIA.

Declaraţia susmenţionaţilor a survenit în urma criticii lui Trump, care şi-a exprimat, într-o postare pe Twitter, opoziţia faţă de decizia judecătorului federal, James Robart, de a ridica temporar ordinul executiv impus de preşedinte.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...