Grădiniţele din Chişinău, fără cadre medicale, bucătari şi salarii decente

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Grădiniţele din Chişinău duc lipsă de cadre medicale, bucătari şi salarii decente. Probleme în acest sens au depistat deputații din Comisia specială pentru eficientizarea cadrului legislativ privind alimentația copiilor în instituțiile preșcolare și de învățământ, care au efectuat, astăzi, o vizită de documentare la patru grădinițe din municipiul Chișinău.

Astfel, au fost supuse controalelor grădinițele nr. 73 și 92 din sectorul Botanica, grădinița-creșă 158 din sectorul Buiucani și nr.3 din orașul Durlești. Instituțiile au fost selectate la întâmplare, fără ca anterior să fi existat unele plângeri.

Membrii Comisiei au verificat starea blocurilor alimentare, a depozitelor, precum și au examinat procesele de primire și înregistrare a produselor alimentare, actele de proveniență, certificatele de conformitate, registrele de evidență a calității produselor, termenele de valabilitate etc. În discuție cu conducătorii grădinițelor au abordat problemele cu care se confruntă și au examinat meniurile, registrele de plângeri din partea părinților.

Potrivit deputaților, în urma controalelor de astăzi nu au fost depistate unele probleme majore. Totodată, s-a înregistrat lipsa certificatului de conformitate pentru covrigi, iar la una dintre instituții exista un singur depozit și produsele nu erau separate, precum ar trebui să fie. Totodată, membrii Comisiei au descoperit că majoritatea instituțiilor nu au fost verificate de autoritățile responsabile, decât după declanșarea anchetei Centrului Național Anticorupție.

Cu referire la problemele existente, conducătorii grădinițelor au nominalizat lipsa cadrelor medicale, a bucătarilor, precum și salariul mic al acestora.

Controalele vor continua și în următoarele zile. De asemenea, marți, 7 februarie curent, cu începere de la ora 10.00, Comisia va organiza dezbateri publice cu reprezentanții comitetelor părintești. În cadrul discuțiilor, părinții vor avea posibilitatea să declare încălcările depistate în cadrul instituțiilor de învățământ preșcolare și școlare, precum și să vină cu propuneri concrete de îmbunătățire a activității acestora, inclusiv a procesului de alimentare, de achiziție a produselor.

Comisia specială pentru eficientizarea cadrului legislativ privind alimentația copiilor în instituțiile preșcolare și de învățământ va prezenta Parlamentului raportul de activitate și propuneri legislative în termen de 90 de zile. Comisia a fost creată în baza Hotărârii Parlamentului din 23.12.2016, la inițiativa Speakerului Andrian Candu. Comisia este constituită din 7 membri, reprezentanți ai tuturor fracțiunilor și grupurilor parlamentare – Radu Mudreac, președinte, Valentina Rotaru, secretar, Elena Bodnarenco, Victor Roșca, Lilian Carp, Boris Golovin, Aliona Goța.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...