Linkuri accesibilitate

„Românii trebuie să rămână vigilenți ca ordonanța să nu revină într-o altă formă” („Financial Times”)


O revistă a presei internaționale despre protestele antiguvernamentale din România.

Multe ziare de frunte salută protestele prelungite anti-corupție din România, unele văzând în ele chiar o excepție lăudabilă în context european.

Este cazul ziarului german „Sueddeutsche Zeitung”, care scrie că hotărârea de care au dat dovadă protestatarii români ar trebui să fie un exemplu în Polonia, unde „demontarea” statului de drept a început și continuă „neabătută”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:08 0:00
Link direct

O idee asemănătoare apare și în britanicul „Financial Times”, care scrie că protestele românești au prevenit alinierea țării la „refluxul … post-comunist în ce privește domnia legii”. Ziarul britanic laudă de asemenea „poziția principială” a președintelui Klaus Iohannis, care a luat partea demonstranților și a contestat ordonanța controversată la Curtea Constituțională. „Românii trebuie însă să rămână vigilenți ca ordonanța să nu revină într-o altă formă”, avertizează „Financial Times”.

„În România, corupția este dată afară pe ușă, dar poate să revină pe fereastră”, avertizează și ziarul francez „Le Monde”, într-un comentariu care laudă, ca și multe altele, din toată lumea, intransigența protestatarilor români, al căror mesaj ar fi că „nu există corupție mare și corupție mică”. „Asta este miza luptei”, scrie „Le Monde”.

Tenacitatea protestatarilor români este remarcată și de „New York Times”, care notează că în toată Europa de est corupția este marele flagel al epocii post-comuniste, și că „adversarii corupției s-au simțit încurajați văzându-i pe români ieșind în stradă s-o condamne, seară de seară”.

După laudele pentru protestatari, unele ziare care comentează evenimentele din România ridică și semne de întrebare despre evoluția lor viitoare.

Ziarul britanic „Guardian” scrie că retragerea ordonanței de urgență de către guvernul de la București este „o victorie temporară” pentru demonstranți, dintre care mulți se pregătesc pentru o lungă bătălie de salvare a democrației în România. „Guardian”, un ziar cu vederi de stânga, notează că „adversarii politici ai social-democraților nu sunt nici ei apărători dezinteresați ai democrației”. Ziarul britanic scrie că președintele Iohannis a căutat „câștiguri politice” asociindu-se protestelor, dar protestatarii s-au ținut în general departe de orice formațiuni și personalități politice. „Guardian” remarcă de asemenea că DNA „ar avea numai de câștigat dacă ar fi mai transparentă”.

Ziarul berlinez „Tageszeitung”, observă eficiența protestelor din România, comparându-le cu acelea din Polonia care au dus la retragerea planului guvernamental de înăsprire a legislației avortului sau cu cele mai vechi din Islanda, din vremea crizei financiare, soldate cu demisia premierului. Ziarul german atrage însă atenția că „protestele de masă și-au dezvoltat întotdeauna propria dinamică” și că după un anumit punct ele pot „pune sub semnul întrebării regulile democrației și elimina mecanismele funcționale ale statului de drept”. „E greu de spus încotro se îndreaptă România”, încheie „Tageszeitung”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG