(RAPORT) Norvegia este supusă unor atacuri cibernetice în creștere, având ca surse principale Rusia și China

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Norvegia se confruntă cu o amenințare în creștere a atacurilor cibernetice și operațiunilor de hacking, relevă un raport prezentat luni de serviciul de contrainformații militare, transmite DPA.

Potrivit documentului, Rusia și China sunt principalele surse ale acestor amenințări.

Raportul a fost făcut public la doar trei zile după ce serviciul norvegian de informații interne (PST) a anunțat că diplomația, armata și alte instituții norvegiene au fost vizate de o tentativă de atac cibernetic, atribuit unui grup suspectat de legături cu autoritățile Federației Ruse.

„Amenințările în arena digitală împotriva unor ținte politice, militare și economice sunt în creștere”, se afirmă în raportul anual al contrainformațiilor militare.

Printre aceste amenințări, sunt menționate sabotarea sistemelor energetice, realizarea de hărți cu conexiuni în rețelele sociale și hărțuirea utilizatorilor, precum și tentative de obținere de informații clasificate sau foarte importante.

Ministrul norvegian al apărării, Ine Eriksen Soreide, a declarat că recentele atacuri cibernetice din Norvegia nu constituie un fenomen nou, însă arată importanța de „a ține pasul cu evoluțiile tehnologice rapide”.

Într-o declarație făcută presei, șeful contrainformațiilor militare, Morten Haga Lunde, a afirmat că Rusia a recurs la operațiuni cibernetice pentru a influența alegerile din SUA.

„Luând în considerare activitatea și capacitatea Rusiei, considerăm că Rusia deține informații ce pot fi folosite pentru a influența procesele politice și alegerile în alte state”, a adăugat același responsabil.

Potrivit acestuia, o altă amenințare o constituie militanți islamiști din grupări precum așa-numitul Stat Islamic (SI).


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...