În timp ce toţi ochii sunt aţintiţi spre Trump, zona euro ia faţa SUA: Creştere surprinzătoare a economiei europene

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Planul lui Donald Trump de a impulsiona creşterea economică din Statele Unite primeşte toată atenţia din media, însă economia din zona euro este cea care, în linişte, depăşeşte aşteptările, scrie Financial Times.

Cifrele pentru sentimentul de business, ratele de creştere şi şomajul pentru piaţa euro au arătat toate surprize plăcute la începutul anului, în condiţiile în care încrederea în business se arată rezistentă în faţa votului Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană.

Economia zonei euro a raportat 14 trimestre consecutive de creştere, în timp ce rata şomajului s-a întors sub 10%, iar sentimentul economic a atins cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani. Numerele contrastează totuşi cu preconcepţiile legate de zona euro, precum faptul că ar stagna, că este sclerotică sau subperformantă.

„Eu continui să fiu uimit de negativismul îndreptat împotriva Europei”, a spus Erik Nielsen, economistul şef de la UniCredit, care spune că astfel de viziuni sunt în mare parte bazate pe ceea ce pare o atenţie superficială acordată datelor, sau „faptelor alternative”.

De fapt, creaţia de joburi din zona euro a accelerat la maximul ultimilor nouă ani în ianuarie, în timp ce rata de creştere ecnomică s-a menţinut la maximul ultimilor cinci ani şi jumătate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...