Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   O nouă tentativă a unui…

O nouă tentativă a unui judecător controversat de a ajunge la șefia Judecătoriei Chișinău

Radu Țurcanu

După ce acum o săptămână a cerut amânarea derulării concursului pentru funcția de președinte al Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, singurul pretendent la conducerea instanței nou-create, urmează să se prezinte mâine, 7 februarie în fața membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru a cere votul plenului. Este pentru a doua oară când Țurcanu aspiră, fără a avea vreun concurent, la șefia Judecătoriei Chișinău, după ce la 29 noiembrie 2016 nu a întrunit numărul suficient de voturi din partea membrilor CSM.

La 4 octombrie 2016, CSM a anunțat concurs pentru suplinirea funcţiei de preşedinte al Judecătoriei Chişinău. La acest concurs a participat un singur candidat, Radu Ţurcanu, vicepreşedintele Judecătoriei Botanica. În urma votului deschis exprimat de membrii prezenţi la şedinţa Plenului CSM din 29 noiembrie 2016, s-a constatat însă că Ţurcanu nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi promovat în această funcţie. Astfel, concursul pentru suplinirea funcţiei de preşedinte s-a considerat eşuat, iar CSM a anunţat un nou concurs.

La cel de-al doilea concurs pentru funcția respectivă s-a înscris iarăşi doar Radu Ţurcanu, deşi nu a întrunit numărul de voturi necesar la concursul anterior. Victor Micu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, în ședința din 31 ianuarie, nu a explicat motivele pentru care Țurcanu a solicitat amânarea examinării cererii de a participa la funcția de președinte al Judecătoriei Chișinău.

În absența unui președinte ales, interimatul funcției de președinte al Judecătoriei Chișinău este exercitat de judecătorul Dorin Dulghieru.

Radu Ţurcanu este judecătorul care, în 2011, a examinat, în termen record, cererea de repunere în funcţie a lui Eugen Baleca, ex-preşedintele SA Franzeluţa, după ce acesta fusese demis de către Consiliul de Administraţie al societății pe acțiuni.  Baleca fusese demis în urma rezultatelor unor controale efectuate de fostul Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) în urma cărora s-a depistat că Baleca ar fi prejudiciat statul cu milioane de lei. Atunci, judecătorul Radu Țurcanu l-a restabilit în funcție pe Baleca chiar a doua zi după ce acesta fusese demis.

Numele lui Radu Țurcanu, actualul candidat la funcția de președinte a Judecătoriei Chișinău, apare și în așa-numitul „atac raider” de la Compania de Asigurări „Asito”. Atunci, Radu Ţurcanu, fiind judecător la Judecătoria Botanica, a emis o ordonanţă prin care compania off-shore „Lokkert” a devenit proprietara a 34,802% din acțiunile deţinute de ICS „Insurance Consult” SRL la ASITO şi a pachetului în mărime de 48,325% din acțiuni deţinut de „Moldovan Investments Limited” la aceeaşi companie.

Judecătoria Chişinău s-a format de la 1 ianuarie 2017 prin unificarea Judecătoriilor Centru, Botanica, Râşcani, Buiucani şi Ciocana, după ce, în aprilie 2016, Parlamentul R. Moldova a adoptat legea cu privire la reorganizarea instanţelor judecătoreşti. Actul legislativ prevedea fuzionarea instanţelor de fond, fiind create 15 instanţe judecătoreşti noi.