Guvernul se pregătește de o nouă criză? Va împrumuta două miliarde lei pentru rezervă de lichidități

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministerul Finanțelor propune crearea unei rezerve de lichidități (cash buffer) de câteva miliarde de lei. Scopul anunţat este îmbunătățirea gestionării datoriei de stat, precum și evitarea presiunilor sezoniere în asigurarea surselor de finanțare pentru acoperirea deficitului bugetar, dar și pentru a reduce riscul de refinanțare a datoriei de stat și riscurile legate de disponibilitatea de lichidități, scrie mold-street.com.

Proiectul prevede modificarea Legii Bugetului de Stat pentru acest an (intrată în vigoare de o lună de zile) și va impune majorarea soldului datoriei de stat interne, dar fără o majorare a costurilor de deservire a acesteia și în limitele sustenabile ale datoriei de stat stabilite în Programul “Managementul datoriei de stat pe termen mediu pentru anii 2017-2019”.

În acest scop în anul 2017 vor fi emise valori mobiliare de stat de două miliarde de lei pentru crearea unei rezerve de lichidități.

„Această operațiune este neutră din punct de vedere a costurilor și riscurilor implicate și reprezintă un „plan de continuitate a finanțării” (care este pe larg utilizat și în alte țări, spre exemplu Ungaria, Turcia, etc.)”, argumentează Ministerul Finanţelor necesitatea acestei emisii.

Proiectul prevede că rezervele de numerar rezultate din comercializarea valorilor mobiliare de stat vor fi plasate la un cont de depozit la termen la Banca Națională a Moldovei, la aceeași rată a dobânzii și aceeași maturitate, precum emise pe piața primară.

Citește continuarea pe mold-street.com


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...