Cel mai mare din Europa devine şi mai mare! „Cimitirul „Sfântul Lazăr” trebuie extins din nou

Cimitirul „Sfântul Lazăr” de pe strada Doina din Chișinău trebuie să fie extins din nou, în pofida faptului că e considerat cel mai mare cimitir din Europa. Aceasta pentru că deşi cimitirul are o suprafaţă de 103 hectare, s-a epuizat spațiul liber destinat înmormântărilor.

Problema a fost abordată luni, 6 februarie, la şedinţa operativă a Primăriei Chişinău.

Şefa Combinatului de Servicii Funerare, Ludmila Boțan, a anunțat că spațiul pentru înmormântări s-a epuizat deja.

„În fiecare an extindem cu două hectare spațiul pentru înmormântări și deja nu știm ce să facem”, a menţionat ea.

Totodată, Ludmila Boţan a precizat că o soluţie ar fi refolosirea terenurilor unde sunt pietre funerare, precizând totuşi că ”atâta timp cât combinatul nu are dreptul să le demonteze sau să le evacueze, va fi solicitată extinderea”.

Ludmila Boțan, a declarat că anual, în acest cimitir sunt înmormântate circa 5 000 de persoane. Zilnic, în perioada rece a anului sunt înmormântate 38 de persoane, iar vara, în fiecare zi – câte 18 persoane.

La rândul său, primarul Dorin Chirtoacă a menţionat că este necesar să fie găsite alte soluții pentru a nu fi extins cimitirul.

„Ne apropiem de suprafața unui sector din Chișinău. Mai avem puțin și atingem și suprafața localității Sîngerei. Râdem, glumim, dar subiectul este sensibil. Trebuie să creăm un grup de lucru pentru a găsi o soluție permanentă astfel încât să nu mai fim nevoiți să extidem cimitirul”, a menţionat primarul .

În Chișinău sunt 11 cimitire, iar cimitirul „Sfântul Lazăr” este cel mai nou dintre acestea,el fiind funcţional din 1965.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.