Embargoul rusesc rămâne în vigoare: Rospotrebnadzor vine să inspecteze întreprinderile moldoveneşti

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O delegație a Serviciului Sanitar rus „Rospotrebnadzor” urmează să întreprindă o vizită în Republica Moldova. Experţii ruși vor inspecta liniile de producere a câtorva întreprinderi din Republica Moldova.

Experţii ruşi urmează să anunțe în ce măsură produsele moldoveneşti corespund normelor şi standardelor de calitate ale Federaţiei Ruse. Totuși, rușii nu vor ridica complet embargoul, atâta timp cât Acordul de Asociat semnat cu Uniunea Europeană rămâne în vigoare, anunţă directorul Rospotrebnadzor Anna Popova.

Președintele Igor Dodon, care a efectuat o vizită oficială la Moscova în ultimele 2 zile, a anunțat că experții „Rospotrebnadzor” și „Rosselkhoznadzor” sunt așteptați la Chișinău pentru a extinde lista companiilor moldovenești care vor putea furniza mărfuri pe piața rusă.

Amintim că Dodon i-a promis omologului său rus Vladimir Putin că PSRM va cere anularea Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană dacă formaţiunea va obţine majoritate în Parlament în cadrul alegerilor din 2018.

„Am subliniat și anterior că sunt împotriva semnării acestui Acord de Asociere cu UE. Acest Acord nu a adus niciun beneficiu Moldovei, doar am pierdut piaţa rusă și, cât nu ar fi de straniu, dar și exporturile moldovenești în UE au scăzut. Nu am obținut nimic prin semnarea acestui acord. Nu exclud că, dacă la următoarele alegeri parlamentare, PSRM va câştiga majoritatea în Parlament, acest Acord va fi anulat”, a declarat preşedintele Igor Dodon.

Federaţia Rusă a decis să interzică din 21 iulie 2014, importul de fructe şi legume din Republica Moldova. Autorităţile de la Moscova au declarat că au găsit în mai multe loturi de fructe un dăunător, numit molia orientală iar în cazul conservelor a fost invocată nerespectarea normelor de marcare şi identificare a mărfii. Ulterior, pe 1 august 2014, Guvernul Federaţiei Ruse a adoptat o hotărâre de introducere a taxelor vamale la importul de mărfuri din Moldova. Toate acestea s-au întâmplat după semnarea Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...