Linkuri accesibilitate

Un (in)suficient pas înapoi (VIDEO)


„Ne mint în continuare”. București, a șasea zi de proteste
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:07 0:00

„Ne mint în continuare”. București, a șasea zi de proteste

Protestele continuă la București, și la el participă oameni veniți de la Timișoara, Cluj și Constanța.

A intrat în vigoare ordonanța care abrogă textul anterior prin care abuzul în serviciu era parțial dezincriminat și o serie de alte măsuri urmau să submineze lupta cu marea corupție. Ordonanța de abrogare a Ordonanței 13 din 2017 a fost publicată în Monitorul Oficial.

În motivația documentului se arată că ordonanța a fost abrogată „avînd în vedere că au existat foarte multe reacţii, nu numai în ce priveşte fondul actului normativ, cât şi în ce priveşte modalitatea de adoptare a acestuia”. În preambul se pomenește despre „insuficienta dezbatere a soluțiilor de interes pentru întreaga comunitate” și despre riscul „unei puternice divizări sociale prin adoptarea OUG 13/2017”, din pricina „tensiunilor create” și a „pericolului real de divizare a societăţii, în contextul general de neînţelegere”.

Pentru a demonstra că nu doar cabinetul condus de Sorin Grindeanu a modificat codurile penale prin ordonanță de urgență, guvernul a fost de acord să declasifice stenogramele şedinţelor de Guvern prin care au fost modificate codurile în anul 2016 şi 2017.

Prin aprobarea unui memorandum vor putea fi date publicităţii stenogramele şedinţei din 18 mai 2016, când guvernul Cioloş a modificat cele două coduri şi aceea a şedinţei în care guvernul Grindeanu a făcut acelaşi lucru în 31 ianuarie.

PSD a făcut un mare pas înapoi, dar strada așteaptă și alte sacrificii. Demiterea ministrului Justiției, Florin Iordache ar putea să nu fie suficientă, după aproape o săptămână de proteste care s-au rostogolit în toată țara. Duminică era anunțată cea mai mare manifestație din București, câteva sute de protestatari se află deja în fața guvernului, iar alții urmează să vină.

O noutate a protestului de la București este că la el participă persoane venite din toată țara, cei mai mulți de la Timișoara, Cluj, și Constanța.

Oamenii nu sunt încă destul de convinși de poziția guvernului, iar eurodeputata Monica Macovei a îndemnat strada să rămână pe poziții până ce ordonanța de abrogare nu va trece prin Parlament.

În același timp, susținătorii guvernului s-au strâns în fața Palatului Cotroceni unde strigă sloganuri împotriva președintelui Klaus Iohannis, iar numărul acestora este în creștere.

Iar la Chișinău a avut loc o demonstrație de solidaritate cu protestele antiguvernamentale din România

XS
SM
MD
LG