Chișinăul se solidarizează cu protestele din România; Manifestație în fața Ambasadei, în această după-amiază

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Moldovenii anunță protest de solidaritate, cu manifestanții din România, solicitând abrogarea ordonanțelor de urgență, lucru promis, sâmbătă seara, de premierul român Sorin Grindeanu, după cinci zile de proteste ample.

Manifestațiile din România față de decizia Guvernului, de a modifica prin ordonanță de urgență codul penal, a scos în stradă, sâmbătă seara, peste 300 de mii de oameni în mai multe orașe de peste Prut. Deși au obținut o primă victorie, Guvernul urmând să abroge ordonanțele de urgență, românii din toată țara ies și duminică în stradă, alături de ei fiind și moldovenii.

Un protest de solidarizare se anunță în acest sens la Chișinău, începând cu 15:30, la Ambasada României din Chișinău.

„Solicităm abrogarea ordonanțelor de urgență, așa cum s-a promis ieri de prim-ministrul României, și publicarea imediată în Monitorul Oficial. Susținem protestatarii din România. Statul de drept trebuie să prevaleze asupra intereselor a câțiva corupți. Protestul începe la ora 15:30”, anunță organizatorii protestului.

A cincea zi de proteste, care a adunat în Piaţa Victoriei din București peste 170.000 de oameni, un număr record de manifestanţi, s-a încheiat după aproape 12 ore şi un marş până la Palatul Parlamentului, unde a fost format un lanţ uman. Premierul a anunţat că OUG de modificare a codurilor penale va fi abrogată, dar oamenii spun că vor continua protestele şi în zilele următoare, pentru că nu mai au încredere în Guvern.

Punctul culminant al protestului a fost după ora 20.30, când premierul a anunţat că OUG va fi abrogată. La scurt timp după anunţul premierului, numărul protestarilor aproape s-a dublat, depăşind 170.000, un record al celor cinci zile de protest în Piaţa Victoriei.

Decizia de abrogare a OUG de modificare a codurilor penale a fost anunţată, sâmbătă seara, de premierul Sorin Grindeanu, după cinci zile de proteste de amploare în Bucureşti şi în ţară, trei sesizări la Curtea Constituţională, o contestaţie în instanţă şi după critici ale magistraţilor şi societăţii civile.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...