(FOTO) The Washington Post: În Rusia, în mod misterios s-a îmbolnăvit un activist, iar SUA ar trebui să-i ia apărarea

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

La o zi după ce președintele Trump și Vladimir Putin au avut prima lor conversație telefonică, forțele sprijinite de Rusia au lansat cea mai mare ofensivă din ultimele luni, în partea de est a Ucrainei. Iar în urmă cu câteva zile, una dintre figurile cele mai proeminente din opoziția din Rusia a intrat în comă la un spital din Moscova, unde a fost internat după ce s-a simțit dintr-o dată rău joi dimineața.

Vladimir Kara-Murza (foto) este scriitor și luptător pentru drepturile omului care a fost susținut de Washington şi în trecut. Familia lui crede că el a fost victima otrăvirii – a doua după cea pe care a învins-o în 2015, scrie The Washington Post.
Vladimir Kara-Murza
Agonia sa este probabil mesajul lui Putin noii administrații Trump. Din 2014 încoace Kremlinul încearcă să facă față sancțiunilor impuse de Statele Unite și Uniunea Europeană pentru agresiunea din Ucraina și pentru încălcări ale drepturilor omului, cum ar fi uciderea avocatului Serghei Magnițki, sau a liderului opoziției Boris Nemțov.

Cu noua ofensivă în Ucraina și eliminarea lui Kara-Murza, Kremlinul speră să dovedească că și noul președinte al Statelor Unite va închide ochii la crimele regimului Putin, de dragul restabilirii relațiilor cu Moscova.

Până în prezent, gambitul lui Putin a avut succes: Trump este ocupat cu disputa sa cu aliatul apropiat – Australia, și nu a spus încă nimic despre evenimentele din Ucraina sau de la Moscova.

Kara-Murza a devenit o țintă ideală pentru Putin. În vârstă de 35 de ani, fost jurnalist, vorbitor fluent de limba engleză, Kara-Murza a fost un apropiat al lui Nemțov. Familia lui trăiește în SUA, iar el se bucură de sprijinul Washingtonului; în Congres l-au susținut cu declarații, făcute joi, congresmanul Steny Hoyer, senatorul Benjamin Cardin şi senatorul John McCain.

Kremlinul a spus că nu are nimic de-a face cu boala bruscă a lui Kara-Murza, și neagă responsabilitatea sa, la fel cum face si în cazul rachetelor care au atacat pozițiile armatei ucrainene.

Dar otrăvirile au devenit metoda preferată de a închide gura adversarilor Kremlinului în epoca Putin. Un singur caz a beneficiat de o investigație detaliată, a fost cel al fostului agent KGB şi FSB – Alexander Litvinenko, care a fost otrăvit de agenți ai Kremlinului la Londra, în 2006. Există suspiciuni de otrăvire și într-o duzină de alte cazuri, inclusiv în cel al fostului președinte pro-occidental al Ucrainei – Viktor Iușcenko.

Prima oară Kara-Murza a a ajuns la spital în mai 2015, la scurt timp după ce a cerut Congresului să extindă sancțiunile împotriva Rusiei pentru încălcarea drepturilor omului. I s-a făcut rău în timpul unei întâlniri, iar câteva ore mai târziu deja se afla internat in unitatea de terapie intensivă, organele sale au cedat. Doctorii i-au salvat viața, dar nu au putut explica ce l-a lovit. Mai târziu, o expertiză realizată în Franța a descoperit un nivel neobișnuit de mare de metale în organele vitale.

Cu curaj incredibil, după refacere, Kara-Murza s-a întors la Moscova, unde și-a reluat activitățile sale politice (se deplasa cu ajutorul unui baston). Atunci când era întrebat dacă nu crede că este o țintă a Kremlinului, disidentul răspunde invariabil că nu are altă opţiune decât să continue să lupte pentru democrație și drepturile omului în țara sa.

Vladimir Kara-Murza este un luptător pentru libertate, care a fost apărat întotdeauna de Statele Unite ale Americii. El calcă pe urmele lui Andrei Saharov și Natan Sharansky, disidenții epocii sovietice, pentru salvarea cărora a luptat președintele Ronald Reagan. Dacă președintele Trump și secretarul său Rex Tillerson nu vor face nimic pentru Kara-Murza, ei vor demonstra că administrația lor este gata să renunţe la valorile americane de dragul prieteniei cu Putin.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...