Actualitate

STATISTICĂ: Cancerul OMOARĂ anual circa 6 mii de moldoveni

Datele au fost prezentate de Institutul Oncologic în contextul Zilei Mondiale de prevenire a cancerului, marcate pe 4 februarie. În acest an genericul este : „Noi putem. Eu pot”, fiind un apel la studierea modului în care fiecare persoană, atât la nivel de colectiv, cât și individual – poate contribui la reducerea poverii cancerului, transmite IPN.

Consumul de tutun este cel mai important factor de risc pentru cancer. Este asociat cu 22% din decesele de cancer total și 71% din decesele de cancer pulmonar la nivel mondial. Și în Republica Moldova printre factorii de risc pentru cancer cu o pondere înaltă se numără: fumatul, consumul excesiv de alcool, obezitatea de tip 2; alimentația nesănătoasă etc. O mare parte a populaţiei adulte (51% dintre bărbaţi şi 7% dintre femei) fumează, iar majoritatea (81% bărbaţi şi 59% femei) consumă alcool.

Deşi incidenţa prin cancer în Republica Moldova este la un nivel mai jos decât media europeană, numărul cazurilor noi înregistrate sunt în creştere continuă. Astfel, doar în ultimii zece ani, incidenţa prin cancer a crescut de la 193,4 cazuri noi la 100 mii populaţie în 2005 la 266,4 în 2015. Pe primul loc după incidenţă în anul 2015 îi revine cancerului glandei mamare (21,7 cazuri), cancerului de piele (19,7 cazuri la 100 mii populaţie), hemoblastozelor (11,7 cazuri la 100000 populație) și cancerului de col uterin (9,2 cazuri).

Rata mortalităţii în Republica Moldova (2015) pentru toate tipurile de cancer a constituit 136,9 decese la 100 mii populaţie. Cele mai frecvente cauze de deces sunt provocate de cancerul colonului şi rectului (836 decese), urmat de cancerul pulmonar (775 decese), cancerul glandei mamare (678 decese) și cancerul stomacal (389 decese).

În acest context, Ministerul Sănătății a lansat Primul Program Național de control al cancerului 2016-2025. Printre obiective sunt reducerea cu 10% a incidenței maladiilor determinate de factorii de risc comportamentali (fumatul, consumul de alcool, alimentație, activitate fizică). Sporirea cu 25% a ratei de depistare precoce a cancerului (stadiile I și II) în Republica Moldova până în anul 2025. Asigurarea accesului a cel puțin 80% din pacienții cu cancer din Republica Moldova la servicii calitative de diagnostic, tratament și îngrijire continuă până în anul 2025. Dezvoltarea serviciilor paliative și a celor de reabilitare și asigurarea accesului pacienților cu cancer la aceste servicii și îmbunătățirea și asigurarea funcționării Registrului de Cancer conform recomandărilor Agenției Internaționale pentru Cercetări în domeniul Cancerului. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *