McCain: „România nu îşi permite să dea înapoi în lupta împotriva corupţiei”, în contextul ameninţării Rusiei la adresa democraţiei în Europa

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Senatorul republican John McCain din Arizona, preşedintele Comisiei pentru Apărare din cadrul Senatului american, se declară îngrijorat de legislaţia Guvernului de la Bucureşti cu privire la dezincriminarea corupţiei şi avertizează că România nu poate da înapoi în lupta împotriva acestui fenomen în contextul ameninţării Rusiei la adresa democraţiei în Europa.

”Sunt profund îngrijorat de decretul Guvernului român cu privire la dezincriminarea anumitor infracţiuni de corupţie”, spune influentul senator.

”Acest decret subminează progresele semnificative pe care România le-a făcut în lupta împotriva corupţiei şi ar putea bloca eforturi viitoare în lupta antocorupţie”, apreciază el.

Mc Cain aduagă că ”preşedintele român Klaus Iohannis şi comunitatea juridică au avertizat că acest decret poate submina statul de drept şi poziţia internaţională a României”.

”Poporul român înţelege clar implicaţiile (iniţiativei Guvernului), având în vedere că peste 200.000 de protestatari au ieşit în stradă ieri (vineri) şi continuă să demonstreze astăzi”, afirmă senatorul.

”Sper ca Guvernul României să ţină cont de aceste îngrijorări şi să împiedice să-şi dea înapoi propriile eforturi de reformare”, subliniază preşedintele Comisiei pentru Politică Externă din cadrul Senatului american.

”România este un aliat loial în NATO, iar aproximativ 600 de militari luptă în Afganistan, şi găzduieşte instalaţiile noastre critice în domeniul apărării antirachetă”, pledează McCain.

”Integritatea statului de drept, inclusiv legislaţia anticorupţie esenţială, este o piatră de temelie a democraţiei vibrante a României şi o componentă integrală a ceea ce face din România un aliat mai capabil şi mai de încredere”, avertizează senatorul republican.

”În contextul unor ameninţări tot mai mari, în prezent, la adresa democraţiei în Europa din partea Rusiei şi acoliţilor ei, România nu îşi permite să dea înapoi în lupta împotriva corupţiei”, avertizează McCain în finalul comunicatului.

În contextul unor critici internaţionale dure cu privire la iniţiativele Guvernului, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner, a declarat vineri că Washingtonul este ”profund îngrijorat” de măsurile recente ”care subminează statul de drept şi slăbesc răspunderea pentru infracţiuni financiare şi legate de corupţie”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...