Preşedintele în exerciţiu al OSCE: Un scop central al nostru este soluţionarea conflictului transnistrean

„Vom încerca să contribuim la dezamorsarea conflictelor nesoluţionate, un scop central al OSCE este soluţionarea conflictului transnistrean, ţinând cont de principiul suveranităţii şi integrităţii teritoriale al Republicii Moldova, în corelare cu un statut special acordat regiunii transnistrene”, a declarat sâmbătă, 4 februarie, Sebastian Kurz, preşedintele în exerciţiu al OSCE, în cadrul unei întrevederi cu premierul Pavel Filip.

Preşedintele în exerciţiu al OSCE a subliniat că susţine abordarea de reglementare a conflictului transnistrean orientată spre ameliorarea nivelului de viaţă al cetăţenilor din regiune.

Larândul său, premierul PavelFilip a menţionat că vizita noului preşedinte în exerciţiu al OSCE la Chişnău este o posibilitate unică pentru a discuta agenda comună pentru anul 2017 privind desfăşurarea procesului de reglementare a conflictului transnistrean.

Totodată, Pavel Filip a transmis mulţumiri preşedinţiei germane a OSCE pentru eforturile depuse în 2016, care au facilitat reluarea negocierilor în formatul „5+2”, după o pauză de doi ani. „Este important că nivelul de încredere între părți a crescut, s-au semnat unele documente și că sunt premize favorabile pentru continuarea discuțiilor”, a declarat Pavel Filip.

Totodată, prim-ministrul a spus că anul 2017 va fi unul mai consistent în evenimente în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, inclusiv prin intensificarea reuniunilor în formatele „5+2” şi „1+1”.

„A sosit momentul să demarăm discuţiile pe chestiuni politice din „coşul trei” al agendei de negocieri în formatul „5+2”, ceea ce numim noi politica paşilor mici. Măsurile de întărire a încrederii trebuie să aibă ca finalitate soluţionarea problemei transnistrene şi reunificarea celor două maluri ale Nistrului”, a conchis Pavel Filip.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare