Înregistrarea fusese prezentată ca un argument în controversa care a urmat primei operaţiuni împotriva organizaţiei jihadiste Al-Qaida în Yemen autorizate de preşedintele Donald Trump, în calitate de comandant suprem al forţelor armate ale SUA.

Raidul a avut ca rezultat moartea lui William 'Ryan' Owens, luptător din comandourile SEAL ale Marinei Militare americane, a unor militanţi şi a unor civili din Yemen. Potrivit personalului medical de la faţa locului, au fost 30 de victime, printre care 10 de femei şi copii. Pentagonul a afirmat că au fost ucişi 14 militanţi.

În cursul operaţiunii din provincia yemenită al-Bayda a fost găsită şi înregistrarea video a unor bărbaţi cu măşti de schi, care încurajau oamenii să construiască bombe. Iniţial, un purtător de cuvânt al Comandamentului Central al SUA a afirmat că este "un exemplu al volumului de informaţii sensibile despre planificarea unor acte teroriste ale Al-Qaida". Videoclipul a fost publicat pe site-ul de internet al ministerului american al apărării.

După câteva ore, au apărut îndoieli privind vechimea înregistrării, iar aceasta a fost retrasă de pe site. Filmări similare apăruseră pe internet încă din 2007. Adam Raisman, analist al grupului SITE; care monitorizează extremiştii online, a declarat că este vorba despre un material video dintr-un lot de 25 publicat în urmă cu 10 ani, cu singura diferenţă că Pentagonul a adăugat subtitrarea în engleză.

Căpitanul Jeff Davis, purtător de cuvânt al Departamentului Apărării de la Washington, a afirmat că înregistrarea rămâne valoroasă deoarece "este totuşi ilustrativă", arătând "cine sunt şi ce intenţii au" cei din Al-Qaida.

Oficialităţi militare americane declaraseră săptămâna aceasta agenţiei Reuters că operaţiunea militară a fost efectuată fără suficiente informaţii, pregătiri şi sprijin pe teren. Ca urmare, o echipă SEAL a atacat o bază întărită a Al-Qaida, apărată de mine, lunetişti şi un efectiv de extremişti islamişti bine înarmaţi mai mare decât se aştepta.

Comandamentul Central a afirmat însă că nu cere decât operaţiuni despre care crede că au şanse mari de succes, iar căpitanul Davis a declarat că nu s-a pierdut elementul de surpriză al raidului.