Doliu în lumea teatrului. Umoristul și actorul Gheorghe Pârlea s-a stins din viață

4042443160_19f9ffeae2

Cunoscutul umorist Gheorghe Pârlea a decedat în noaptea de vineri spre sâmbătă, la vârsta de 72 de ani.

Actorul a murit din cauza complicaţiilor provocate de diabet, maladie de care suferea de mai mulţi ani, iar informația a fost confirmată de fiica acestuia.

„Mâine la 17:00 sicriul va fi depus la Sihla. Poimânie la Teatrul Luceafărul”, a spus fiica actorului, pentru Publika. Pentru cei care vor sa-i aducă un ultim omagiu actorului, sicriul va fi depus la Teatrul „Luceafărul”, luni, 6 februarie, între orele 10:00 și 12:00.

Gheorghe Pârlea s-a născut la data de 6 mai 1944 , în satul Vărăncău (raionul Soroca), de pe malul Nistrului, în familia lui Sofronie și a Eufrosinei Pârlea. După primii șapte ani de școală în satul natal, își continuă studiile la Școala medie nr.1 din orașul Soroca și apoi la Școala de muzică din același oraș, unde studiază pianul. Urmează un an de studii la Școala de culturalizare din Soroca, unde învață arta dramatică în clasa profesoarei Sofia Vorobiova, actriță din Sankt Petersburg, profesoară de canto fiindu-i Maria Bieșu, iar de vorbire scenică – Vera Mereuță.

Participă la o selecție organizată de către Teatrul „Luceafărul” din Chișinău, proaspăt înființat și este ales să facă parte din trupa noului teatru, de către comisia formată din actorii Dumitru Caraciobanu, Ion Ungureanu și alții. Debutează în spectacolul „Două culori”. Joacă alături de maeștrii Dumitru Caraciobanu, Ecaterina Malcoci, Valentina Izbeșciuc ș.a., în spectacolele montate de Ion Ungureanu, Ion Sandri Șcurea și Ilie Todorov.

După trei ani de actorie, se înscrie în anul 1964 la Institutul Teatral „Anatoli Lunacearski” din Moscova. În anul 1967, revine la Chișinău și este inclus imediat în spectacolul În căutarea surâsului. A interpretat roluri de comedie și dramatice dintre care menționăm Andrei din spectacolul Trei surori de Anton Cehov, Răducanu în Nota zero la purtare de O. Stoenescu și V. Sava ș.a. A îndeplinit funcțiile de șef de trupă și director-adjunct, iar în 1989 a devenit primul director al Teatrului „Luceafărul” din Chișinău, ales în mod democratic de către întregul colectiv. A îndeplinit această ulimă funcție timp de 5 ani și jumătate. În această calitate, el a organizat primul turneu în România (Iași, Bacău și Botoșani). Gheorghe Pârlea a lucrat la acest teatru până la pensionarea sa.

După pensionarea sa, Gheorghe Pârlea a format un cuplu umoristic cu actorul Gheorghe Urschi, jucând în mai multe spectacole împreună cu acesta. De mai mulți ani artistul suferă de diabet zaharat. Din această cauză în 2015 a suferit o intervenție chirurgicală în urma căreia i-a fost amputat un picior.

Condoleanțe familiei și rudelor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente