(VIDEO) O reclamă la o celebră bere americană creează controverse; „Nu pari a fi de pe aici”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O reclamă la berea Budweiser, ce spune povestea unui imigrant care se stabileşte în America şi care va fi difuzată la Super Bowl 2017, a generat reacţii puternice în spaţiul online, după prezentarea ei oficială, marţi, în urma controversatului decret antiimigraţie semnat de Donald Trump. Anheuser-Busch, compania care produce marca Budweiser, a spus că această reclamă nu a fost creată cu intenţia unei declaraţii politice, informează revista Variety.

Reclama, publicată pe platforma YouTube marţi, prezintă o poveste fictivă a lui Adolphus Busch, unul dintre fondatorii brandului Budweiser, care a părăsit Germania pentru a se stabili în Statele Unite ale Americii în anul 1857.

”Nu arăţi ca şi cum ai fi de pe aici”, îi spune personajului Adolphus Busch un bărbat dintr-un bar.

Ordinul executiv semnat de Donald Trump vineri, prin care a fost interzis accesul în Statele Unite pentru refugiaţii din şapte ţări cu populaţie majoritar musulmană, a oferit acestei reclame un context favorabil pentru a genera controverse.

Mai mulţi politicieni şi formatori de opinie conservatori au reacţionat pe Twitter, spunând că reclama este ”stângace” şi că i-a lăsat pe americani ”fără cuvinte”.

Controversele au determinat şi apariţia unui apel la boicot, sub forma unui nou hashtag pe Twitter: #BoycottBudweiser (Boicotaţi Budweiser).

”Dragă Budweiser, fondatorul vostru imigrant a venit aici pentru a face bere, nu bombe (aşadar, scuteşte-mă de această reclamă stângace)”, a scris pe Twitter actriţa Stacey Dash, devenită comentator politic, simpatizantă a Partidului Republican.

Sarah Palin, fost candidat nominalizat la funcţia de vicepreşedinte al Statelor Unite, s-a exprimat şi ea pe Twitter în această chestiune.

”Budweiser a prezentat reclama sa pentru Super Bowl, iar mesajul ei, plin de încărcătură politică, i-a lăsat pe americani fără cuvinte”, a afirmat politiciana republicană, care a ataşat mesajului ei un link ce face trimitere la un site conservator.

Reprezentanţii companiuei Anheuser-Busch au încercat să pună capăt speculaţiilor de natură politică şi au dat publicităţii un comunicat de presă în care au afirmat că singura intenţie a reclamei a fost aceea de a vorbi despre ambiţia şi spiritul antreprenorial al lui Adolphus Busch, nu despre politicile din domeniul imigraţiei adoptate de actualul preşedinte american.

”Am creat reclama la berea Budweiser pentru a sublinia ambiţia fondatorului companiei noastre, Adolphus Busch, şi căutarea lui neobosită a visului american”, a declarat Marcel Marcondes, directorul de marketing al companiei Anheuser-Busch. ”Aceasta este o poveste despre moştenire şi despre angajamentul lipsit de compromisuri de care ai nevoie pentru a fabrica berea noastră”.

Reclama descrie şi călătoria periculoasă efectuată de Busch atunci când a traversat Oceanul Atlantic şi incendiul izbucnit pe o ambarcaţiune fluvială. În cele din urmă, Busch rămâne fidel planurilor sale de a înfiinţa într-o bună zi o fabrică de bere.

La sosirea lui în America, Busch este întâmpinat de o mulţime de oameni furioşi care îi strigă: ”Nu eşti dorit aici, întoarce-te la tine acasă!”.

Totuşi, norocul şi atitudinea localnicilor faţă de el se schimbă atunci când ajunge în St. Louis, iar patronul unui bar îi oferă o bere.

Domnul prietenos se dovedeşte a fi Eberhard Anheuser, celălalt cofondator al companiei, alături de Adolphus Busch.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...