Pentru reparația clădirii Președinției ar fi nevoie de 180 mln de lei

DSC_0096
Foto: Anastasia Nani / Anticoruptie.md

Lucrările de reconstrucție a clădirii Președinției pot fi efectuate pe parcursul unui an cu condiția alocării resurselor financiare necesare. Pentru finalizarea reparațiilor e nevoie de aproximativ 180 de milioane de lei, însă pentru anul curent nu sunt alocate sume în acest sens, menționează IPN.

Cancelaria de Stat susține că lucrările de reconstrucție a clădirii Președinției, devastată în acțiunile de protest din aprilie 2009, au fost stopate în anul 2011. În septembrie-decembrie 2016 au fost efectuate lucrări de finalizare a instalării gardului metalic pe perimetrul terenului adiacent clădirii. În acest sens au fost alocați 985,4 mii lei. Alte investiții în perioada anilor 2011-2016 nu au fost făcute.

La nivelul costurilor din anul 2011, se prognoza că pentru finalizarea lucrărilor de reconstrucție a clădirii Președinției sunt necesare 112 milioane de lei. În prezent, luându-se în considerație majorarea costurilor pentru executarea lucrărilor, creșterea prețurilor la materialele de construcție, dar și ca urmare a necesității efectuării unor lucrări suplimentare la exteriorul clădirii, sunt necesare 180 de milioane lei.

Deși de reparația clădirii Președinției este responsabilă Cancelaria de Stat, președintele Igor Dodon a anunțat că va găsi surse extrabugetare în acest sens și a dispus să fie făcută, până la finele lunii februarie, evaluarea deplină a necesităților din punct de vedere financiar pentru a repara integral această clădire. Șeful statului și-a exprimat speranța ca până la Ziua Independenței din acest an lucrările să fie finalizate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente