Nu trece o zi fără o reacţie critică din Statele Unite la adresa ordonanţei de modificare a Codurilor Penale. După Ambasada SUA şi Departamentul de Stat, şeful Comisiei pentru Forţele Armate din Senatul american, John McCain, critică măsura şi îşi exprimă îngrijorarea într-un comunicat postat pe pagina sa de senator SUA.

„Sunt adânc preocupat de ordonanţa dată de Guvernul român pentru a dezincrimina anumite infracţiuni de corupţie. Această ordonanţă subminează progresele semnificative făcute de România şi ar putea ţine pe loc eforturile viitoare de combatere a corupţiei”, declară senatorul american.

„Preşedintele român Klaus Iohannis şi comunitatea judiciară au avertizat că o asemenea ordonanţă ar putea submina statul de drept şi poziţia României în lume. Poporul român înţelege, în mod clar, implicaţiile, din moment ce peste 200.000 de protestatari au ieşit în stradă ieri (miercuri - n.r.) şi îşi continuă demonstraţiile azi (joi - n.r.)”, arată John McCain.

„Sper că Guvernul României va ţine cont de aceste preocupări şi nu va da înapoi în privinţa reformelor”, adaugă McCain.

Senatorul reaminteşte că „integritatea statului de drept, inclusiv legislaţia anticorupţie, este unul dintre pilonii democraţiei vii a României şi o parte integrantă aceea ce face din România un aliat mai capabil şi de încredere”.

Comunicatul se încheie cu un avertisment: „Cu ameninţări tot mai mari la adresa democraţiei europene din partea Rusiei şi a interpuşilor săi, România nu îşi poate permite să dea înapoi în lupta împotriva corupţiei”, încheie senatorul american.