Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) a anunţat la sfârşitul lui ianuarie introducerea de controale în trei regiuni de frontieră cu Belarus, pentru a „crea condiţiile necesare menite să asigure securitatea frontierei”.

Acest anunţ a intervenit la nici trei săptămâni după decizia preşedintelui Lukaşenko de a suprima regimul de vize pentru cetăţenii din 80 de ţări, printre care toate ţările din UE, SUA şi Japonia, în cazul în care durata şederii în Belarus nu depăşeşte cinci zile.

„Cum poate fi acest lucru o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Rusiei?”, şi-a exprimat indignarea Lukaşenko, în timpul unei întâlniri cu jurnalişti. „Avem dreptul să luăm această decizie. Suntem o ţară suverană şi independentă”, a subliniat liderul belarus.

Controalele la frontiera dintre Belarus şi Rusia au fost suprimate în anii 1990, când cele două ţări au semnat un acord privind integrarea lor politică şi economică.

Biroul de presă al Kremlinului a explicat la rândul său că aceste controale la frontieră sunt „necesare pentru a reglementa vizitele cetăţenilor din terţe ţări în regiunile de frontieră” şi nu vor avea „nicio consecinţă” asupra călătoriilor cetăţenilor ruşi şi belaruşi.

„Rusia a oferit mereu o importantă asistenţă economică şi politică Republicii Belarus şi continuă să o facă, dat fiind caracterul particular al relaţiilor noastre de aliaţi”, a amintit serviciul de presă al Kremlinului, în condiţiile în care Belarus rămâne foarte dependent de hidrocarburi şi de preţuri de Moscova.

Belarus, fostă republică sovietică situată între Polonia şi Rusia, care este condusă de 20 de ani de liderul autoritar Aleksandr Lukaşenko, a fost multă vreme ţinta unor sancţiuni din partea comunităţii internaţionale, din cauza reprimării opoziţiei în această ţară.

Însă aceste sancţiuni au fost în parte ridicate după punerea în libertate a mai multor deţinuţi politici în 2015, an în care Lukaşenko a fost reales pentru un al cincilea mandat prezidenţial.