Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Europarlamentar despre situația mass-media din…

Europarlamentar despre situația mass-media din R. Moldova: Fără includerea tuturor straturilor societății în afacerile de stat, nimeni nu se poate aștepta la un succes în europenizarea Moldovei

Raportorul Parlamentului European cu privire la Moldova, Petras Auštrevičius a venit cu o declarație de presă cu privire la  situația mass-media din Moldova.

„Relațiile UE-Moldova sunt puse pe bazele Acordului de asociere, ceea ce înseamnă, în primul rând, o modalitate europeană de dezvoltare a R. Moldova.

De asemenea, ea implică – și acest lucru este foarte important – că Moldova se angajează să respecte drepturile fundamentale ale omului, supremația statului de drept, care ține de libertatea mass-media, în primul rând.

Fără aceste elemente de bază, fără o toleranță reală a unui aviz diferit și fără includerea tuturor straturilor societății în afacerile de stat  nimeni nu se poate aștepta la un succes în europenizarea Moldovei.

Prin urmare, cu siguranță salut per total ,dar și fiecare progres aparte, care se realizează de către Guvernul R. Moldova în implementarea angajamentelor Programului de asociere.

Acestea fiind spuse, aș dori să chem toate ramurile puterii – Președintele, Parlamentul și Guvernul – să facă tot posibilul, astfel încât independența și libertatea mass-media să fie pe deplin garantată. Cu acestea, sunt îngrijorat de faptul că unele instituții media, cum ar fi: Jurnal TV și TV 7, în special, sunt intimidate. Variatele dificultăți de natură  administrativă și juridică cu care mass-media se întâlnește în exercitarea funcțiilor sale nu pot fi justificate în niciun fel.

Prin urmare, solicit autorităților moldovene,  tuturor actorilor politici să facă tot posibilul pentru a nu îngrădi funcționarea presei independente  garantată în Moldova.

Rămân încrezător că cei responsabili vor înțelege că dialogul deschis și cu drepturi depline, cu toate straturile societății este în interesul statului”, se spune în declarație.

Sursa foto: adevarul.ro