Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CSM reacționează după ce ZdG…

CSM reacționează după ce ZdG a atenționat că pe portalul instanțelor de judecată este restricționat accesul la dosare

Consiliul Superior al Magistraturii a reacționat după ce ieri, ZdG a scris, în articolul „Încă o lovitură pentru accesul la informație? Portalul instanțelor a exclus căutarea unui dosar după numele inculpatului” despre faptul că portalul instanțelor de judecată din R. Moldova afișează, de câteva zile, o nouă interfață, iar cei care îl accesează nu mai pot căuta, după numele și prenumele inculpaților hotărârile de judecată în care aceștia figurează, ci doar după numărul electronic al unui dosar. Acest fapt practic îngrădește accesul jurnaliștilor, dar și tututor cetățenilor care doresc să afle detalii despre procesele și hotărârile judecătorești în care figurează funcționarii judecați, dar și alte persoane care au ajuns în fața judecătorilor, fiind judecați într-un proces public. 

CSM susține că de la 01 ianuarie curent, pe site-ul www.instante.justice.md este indicat că „Paginile web ale instanțelor naționale de judecată sunt în mentenanță în vederea ajustării la Legea nr. 76 din 21.04.2016 cu privire la reorganizarea instanțelor judecătorești. Informația cu privire la procesul judiciar (ședințe, hotărâri, încheieri) va fi disponibila în cel mai apropiat timp”.

Consiliul Superior al Magistraturii, ca organ de autoadministrare judecătorească, menționează că responsabil de administrarea paginilor web a instanțelor de judecată din Republica Moldova este Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești din cadrul Ministerului Justiției (AAIJ).

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii s-au întâlnit în mai multe ședințe de lucru cu colaboratorii Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești, pentru a discuta despre funcționalitatea portalului instanțelor de judecată după intrarea în vigoare a Legii nr. 76 și despre funcționalitatea Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor. În final, Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești din cadrul Ministerului Justiției s-a responsabilizat pentru lucrările făcute și va colabora în continuare alături de Centrul de Telecomunicații Speciale, pentru a îmbunătăți semnificativ portalul web al instanțelor de judecată, se spune în comunicatul CSM, care însă nu conține informații despre problema în sine relatată de ZdG.

Citiți și: Încă o lovitură pentru accesul la informație? Portalul instanțelor a exclus căutarea unui dosar după numele inculpatului