Rezultatele Recensământului din 2014 întârzie să fie făcute publice: Un nou termen stabilit de BNS

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Biroul Naţional de Statistică (BNS) a finalizat, la începutul lunii noiembrie 2016, procedura de introducere în baza de date a celor peste patru milioane de chestionare colectate în cadrul Recensământului din 2014 şi anunţa că datele finale vor fi prezentate în martie 2017. Acum, autorităţile anunţă că vom fi nevoiţi să aşteptăm cel puţin până la începutul lunii aprilie, pentru a afla câtă populaţie are Republica Moldova.

Directorul general al Biroului Național de Statistică (BNS), Vitalie Valcov, a dat asigurări că până la 31 martie 2017 vor fi publicate datele Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor 2014, termenul fiind modificat de mai multe ori în 2016.

„Suntem pe ultimii 50 de metri până la finalizarea prelucrării datelor recensământului și publicarea lor. Acest lucru trebuie să se întâmple până la 31 martie 2017, potrivit unei hotărâri de Guvern”, a declarat Valcov.

Citeşte şi: Rezulatatele recensământului din Republica Moldova au fost ascunse cu premeditare de unii politicieni

Anterior, Ziarul de Gardă scria că rezultatele Recensământului ar putea fi făcute publice atunci când va decide Comisia Naţională pentru RPL 2014, cea care a organizat exerciţiul statistic. Astfel, iniţiativa care stabileşte că datele urmează să fie prezentate în 27 de luni ar putea fi anulată.

Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat de Guvernul Filip pe 23 decembrie 2016, iar documentul urmează să fie inclus pe agenda legislativului.

În argumentarea proiectului de lege, președintele Biroului Național de Statistică, Vitalie Valcov susține că termenul-limită de 27 de luni, stipulat în legislația actuală, ar trebui substituit, pentru că oricum a fost depășit.

„În aceste condiții, se propune ca termenul-limită de publicare a rezultatelor finale să fie stabilit de Guvern la propunerea (decizia) Comisiei Naționale pentru Recensământul Populației și Locuințelor”, argumentează Valcov.

Acesta explică inițiativa prin faptul că termenul de prezentare a rezultatelor RPL 2014 a fost extins prin decizia Guvernului din 3 august 2016.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...