(STUDIU) Variațiile genetice naturale ne pot face să câștigăm 2 cm în înălțime

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

83 de noi variații genetice au o puternică influență asupra înălțimii oamenilor, contribuind la pierderea sau la câștigarea a peste 2 centimetri, potrivit unui nou studiu publicat miercuri în jurnalul științific „Nature”. Cercetarea completează un alt studiu, efectuat în 2014, potrivit căruia aproape 700 de variații genetice sunt răspunzătoare de determinarea înălțimii unei persoane.

Noua descoperire a oamenilor de știință ar putea contribui la dezvoltarea de medicamente pentru a ajuta persoanele care au o talie mică sau la identificarea celor care prezintă un risc de a dezvolta maladii asociate procesului de creștere, informează AFP.

Descoperirea acestor variații genetice se bazează pe un vast studiu realizat de o echipă internațională de oameni de știință formată din peste 300 de cercetători de pe cinci continente. Cercetarea a fost făcută utilizând informațiile genetice de la 711.428 de persoane.

Studiile anterioare au demonstrat că înălțimea unei persoane depinde în proporție de peste 80% de moștenirea sa genetică, oamenii înalți având tendința de a avea copii înalți și viceversa.

Această diversitate genetică, dar și anumite mutații, pot fi moștenite atât de la tată cât și de la mamă sau de la ambii părinți.

Există, de asemenea, și influențe neereditare, printre care se numără factori asociați alimentației și mediului înconjurător.

„Ultima noastră descoperire semnifică faptul că putem explica acum peste un sfert dintre factorii ereditari implicați în influențarea înălțimii unei persoane”, a declarat Andrew Wood de la Universitatea Exeter, co-autor al studiului.

O cincime dintre variațiile genetice care influențează înălțimea au fost deja identificate (aproape 700 în total) de aproape 450 de experți americani, europeni și australieni, reuniți sub egida Consortium GIANT (International Genetic Investigation of Anthropometric Traits) în urma studierii ADN-ului a peste 250.000 de persoane din Europa, în 2014. Majoritatea acestor tipuri de mutații obișnuite influențează înălțimea cu maximum 1 milimetru, însă 24 dintre 83 de mutații contribuie la depășirea acestei valori.

Cercetătorii au examinat mai în detaliu două dintre modificările identificate la o genă numită STC2. Doar una dintr-o mie de persoane posedă una dintre aceste mutații, ceea ce le conferă unul până la doi centimetri în plus față de indivizii care nu o au. Acest lucru face din această genă STC2 și din proteinele sale „o țintă terapeutică pentru staturi mici”, după cum afirmă dr. Joel Hirschhorn de la Spitalul de Copii din Boston care a luat parte la studiu.

Cercetările au demonstrat că oamenii înalți tind să aibă mai mult succes în viață, mai arată sursa citată. Pe de altă parte, acestea au un risc mai mare de a dezvolta cancer de sân sau de prostată, dar și un risc mai mic de boli cardiovasculare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...