Iniţiativa lui Candu privind tichetele de masă, criticată de Sandu: PD vrea să deschidă ușa pentru evaziuni fiscale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, propune un proiect de lege prin care şi salariaţii moldoveni să poată beneficia de tichete de masă, asemeni colegilor lor din ţările UE. Iniţiativa acestuia este însă criticată de experţi şi politicieni, dar salutată de sindicate şi de deputaţii majorităţii parlamentare, consituite în jurul Partidului Democrat.

Potrivit spicherului, introducerea tichetelor de masă ar avea efecte benefice atât pentru angajaţi, cât şi pentru angajatori şi unităţile de alimentaţie publică.

„Pentru angajator e o posibilitate să-şi încurajeze angajaţii, să aibă grijă de sănătatea lor, respectiv creşte şi producţia. Sunt beneficii şi pentru unităţile comerciale pentru că îşi fidelizează clienţii, îşi cresc vânzările. Pentruj salariaţi e o creştere a venit, mai cu seamă că e una netă, neimpozabilă. Pentru Republica Moldova ca stat, ca economie e la fel un plus. Din experienţa unor state care au introdus sistemul – au crescut consumul, încasările din TVA şi e un instrument de luptă împotriva salariilor în plic”, a declarat Candu.

Lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, critică însă iniţiativa acestuia, declarând că aceasta deschide ușa pentru evaziuni fiscale și este umilitoare pentru cetățeni.

„Aflăm că guvernarea, fiind preocupată de soarta poporului, a decis să-l ajute, oferindu-le oamenilor… tichete de masă. Proiectul de lege a ridicat mai multe semne de întrebare, lumea întrebând-se ce scheme ascund de data aceasta deputații PD-ului. Dacă e atât de promițătoare inițiativa cu tichetele de masă, le propun deputaților să înceapă cu ei. Să-şi ia suplimentele grase în formă de tichete în valoare de 45 de lei şi să mănânce la una din cantinele sociale. Asta i-ar ajuta să se apropie de popor mai mult decât schimbarea sistemului electoral. La modul serios, această inițiativă deschide ușa pentru evaziuni fiscale și este umilitoare pentru cetățeni. Oamenii au nevoie de salarii mai mari pe care să le cheltuie așa cum vor ei. Iar pentru asta, guvernarea trebuie să asigure un mediu de afaceri atractiv, care să permită afacerilor să se dezvolte, să devină competitive pentru a putea oferi angajaților salarii mai bune”, a comentat Maia Sandu.

Mai mulţi reprezentanţi ai companiilor private prezenţi la o dezbatere pe acest subiect s-au întrebat, între altele, de ce ar fi nevoie de acest nou mecanism, din moment ce angajatorii au obţinut încă în 2014 dreptul de a deduce cheltuieli pentru hrana organizată a angajaţilor.

„Dacă legislaţia fiscală îmi permite deja acest lucru, atunci introducerea unui operator suplimentar îmi creşte doar cheltuielile. Dacă îmi cresc cheltuielile se diminuează profitul întreprinderii prin urmare şi impozitul achitat la stat. Nu ştiu dacă într-adevăr sunt avantaje fiscale”, spune Valeriu Bodiu, directorul unei companii private care are în jur de 2 mii de angajaţi, citat de Europa Liberă.

Tichetele de masă va fi un supliment lunar la salariu, care nu va fi impozitat şi care va fi oferit angajaților pentru o masă în timpul programului. Valoarea tichetului va fi ajustată anual la rata inflaţiei. Pentru acest an, de exemplu, ar putea constitui în jur de 45 de lei pe zi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...