Liderul de la Minsk afirmă că nu a simţit tratament egal, în special din cauza nerespectării de către Rusia a multor acorduri. Acesta a spus că libertatea şi independenţa sunt mai importante.

„Este clar că, fără petrolul rusesc, ne va fi mai greu. Dar libertatea şi independenţa sunt foarte profitabile şi nu pot fi evaluate în bani”, a spus Lukaşenko.

Şeful belarus crede că actuala criză în relaţiile cu Rusia este din cauza temerilor Moscovei de schimbare a politicii externe a Belarus.

„În Rusia exista suspiciuni că Lukaşenko îi va duce pe belaruşi spre Vest. Cum este posibil – un ministru, chiar şi influent – şeful FSB – cu o simplă semnatură anulează toate acordurile noastre bilaterale. Este normal?”, s-a întrebat Lukaşenko.

Amintim, pe 1 februarie, directorul FSB a ordonat înfiinţarea controlului de frontieră la graniţa Rusiei cu Belarus. Măsura a fost un răspuns la introducerea de catre Minsk a regimului fără vize pentru o perioadă de 5 zile pentru toti cetatenii UE şi SUA.

Ministerul belarus de Externe a declarat că instituirea controlului de frontieră a avut loc fără vreo notificare prealabilă a autoritatilor de la Minsk.