Existența continentului „pierdut” Mauritia, confirmată de un nou studiu

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O echipă de oameni de știință din Africa de Sud a continuat cercetările asupra unui studiu controversat publicat în 2013, potrivit căruia ar fi existat un vechi continent în Oceanul Indian, și a confirmat că statul insular Mauritius se află așezat pe fragmentele unui continent străvechi, informează 7sur7 și USA Today.

Potrivit noilor cercetări, din acest continent, pe care geologii l-au numit „Mauritia”, au făcut parte Madagascarul și India din prezent, iar restul continentului este foarte probabil să se fi scufundat în urmă cu 84 de milioane de ani.

„Studiem procesul de despărțire dintre continente pentru a înțelege istoria geologică a planetei”, susține autorul principal al cercetării, Lewis Ashwal de la Universitatea Witwatersrand din Africa de Sud.

Despre acest continent se crede că a făcut parte din blocul continental gigantic Gondwana, din care s-au desprins Antarctica, Africa, Australia și America de Sud.

Gondwana a fost un supercontinent care a existat în urmă cu peste 200 de milioane de ani, în alcătuirea căruia existau roci cu o vechime de 3,6 miliarde de ani, și care s-a fragmentat în continentele pe care le cunoaștem astăzi.

Indiciul care a stat la baza descoperirii a fost un mineral străvechi găsit în Mauritius care nu ar fi trebuit să se afle în acel loc. Studiind roca din zircon, care s-a numărat printre fragmentele expulzate odată cu lava în timpul erupțiilor vulcanice, Ashwal și colegii săi au identificat rămășițe ale acestui mineral mult prea vechi pentru a aparține insulei Mauritius. „Pământul este alcătuit din două părți — continente, care sunt vechi, și oceane, care sunt ‘tinere'”, a spus acesta. Pe continente, rocile pot avea miliarde de ani vechime, însă nimic atât de vechi nu există în oceane, a explicat Ashwal.

Mauritius are o vechime de doar câteva milioane de ani, în timp ce unele dintre cristalele de zircon descoperite recent pe insulă au fost estimate la 3 miliarde de ani. Oamenii de știință sunt de părere că acest lucru dovedește faptul că există încă multe roci sub Mauritius „care nu și-ar putea avea originea decât dintr-un continent”, după cum a mai precizat Ashwal.

Potrivit studiului, este foarte posibil ca numeroase dovezi de diverse dimensiuni ale „continentului nedescoperit numit în mod colectiv Mauritia” să fie răspândite în Oceanul Indian.

Cercetarea a apărut în jurnalul englezesc de specialitate „Nature Communications”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...