(foto, video) Premieră la Chișinău. „Afacerea Est”, o comedie excentrică „despre noi, și nu doar despre noi”

DSC_9426

Joi, 2 februarie, la Chișinău a avut loc premiera pentru presă și un public restrâns a filmului „Afacerea Est” în regia lui Igor Cobileanski, o comedie excentrică, care relatează povestea a doi oameni foarte diferiți, care uneori sunt și foarte dușmănoși, un intelectual de provincie, corist și un bădăran de cartier, care din voia întâmplării sunt nevoiți să meargă împreună pentru a vinde un vagon de potcoave, pentru a face un ban și a-și îndeplini visurile la care râvnesc. La realizarea filmului au pus umărul oameni din trei țări. Astfel, au jucat actori de pe ambele maluri ale Prutului, iar operatorul a fost lituanian.

Regizorul filmului, Igor Cobileanski, a îndemnat spectatorii să vină la film, căci, spune el, „e vorba de o țară întreagă care se face văzută/auzită și pe alte meleaguri și atunci trebuie să știm cel puțin cum suntem văzuți și prezentați prin alte părți”.

În același timp, regizorul a subliniat că spectatorii din Moldova sunt cei mai avantajați, căci spre deosebire de cei străini ei vor înțelege absolut totul. Acesta a specificat că străinii nu vor înțelege tot coloritul limbajului, iar traducerea nu este cea mai bună metodă de a comunica textual tot ce se întâmplă în film. Totuși, a mărturisit că au fost reacții destul de bune, lumea a râs și a râs la fel și la București, și în Estonia.

Titlul filmului „Afacerea Est” este ales „pentru că genurile de afaceri care sunt deschise în filmul ăsta sunt probabil cele mai des întâlnite în țările din Estul Europei care traversează sau a traversat spațiul temporal dintre socialism și capitalism și la aceste răscruci au încercat să inventeze tot felul de soluții pentru a face bani”, explică Igor Cobileanski.

 

Regizorul a specificat că perioada temporală descrisă în film este deja de mult trecută. Pentru unii vor fi anii 90, pentru alții anii 2000. El nu a încercat să fixeze un timp anumit, totuși, în film apare un poster unde este indicat un an. „Eu am încercat să fug de la ideea că ăștia suntem noi sau că așa sunt moldovenii, am încercat să-mi tratez personajele mele cu multă, multă dragoste, și nicio clipă nu mi-am bătut joc de ei, i-am făcut niște oameni naivi pe care trebuie să-i simpatizezi cumva și cred că atitudinea asta a fost înțeleasă și de actori, și de spectatori”, a adăugat Cobileanski.

Actorii prezenți la premiera cu ușile închise au mărturisit că filmările au fost foarte vesele, cu momente comice, dar și mai dificile.

Ion Sădaru a mărturisit că s-a simți bine pe platoul de filmare: „personajul meu este un bădăran de provincie, care încearcă să supraviețuiască într-un spațiu toxic și pe care și el îl intoxică cum poate mai bine și mai mult”, își descrie acesta eroul.

Un alt actor, Ion Mocanu, spune că interpretează un politician tipic, un om care tinde să devină primar de Ungheni. Totodată, actorul a specificat că încă nu a avut ocazia să privească filmul, dar spune că „este un film despre noi, și nu doar despre noi”.

Actorii au mai menționat că personajele pe care le interpretează sunt plasate într-un context local, dar sunt universale pentru tot spațiul balcanic și nu doar, sunt de fapt niște oameni care se manifestă în diferite contexte.

Despre proiectele sale viitoare Igor Cobileanski a preferat să nu divulge multe detalii, dar a spus că „aș insista să nu stau degeaba”.

Menționăm că Centrul Național de Cinematografie din Moldova i-a oferit o diplomă de merit regizorului Igor Cobileanski pentru realizarea filmului „Afacerea Est” și pentru contribuția adusă la promovarea cinematografiei moldovenești la nivel internațional.

Începând cu ziua de vineri, toți cinefilii vor putea viziona pelicula la cinematografele Patria Multiplex și Odeon.

Trebuie să știți că scenariul filmului a fost pus pe hârtie prima oară acum 8/10 ani. Filmul are o durată de 87 de minute, iar filmările au avut loc timp de 24 de zile în peste 50 de locații. De asemenea „Afacerea Est” este realizat în co-producție de România, Moldova și Lituania, iar producătorul general este din România.

Premiera internațională a avut loc la Tallin în cadrul festivalului Black Nights Film Festival, unde a câștigat două trofee: Premiul Pentru Cel Mai Bun Scenariu i-a revenit lui Igor Cobileanski, iar actorii Ion Sapdaru şi Constantin Puşcaşu au împărțit distincţia pentru Cel Mai Bun Actor. Filmul a fost selectat la Cairo Film Festival și la LET‘S CEE Film Festival. De asemenea, este așteptat la un Festival din India și, cum spun realizatorii, filmul „abia își începe traseul festivalier”, iar ei așteaptă atât păreri negative, cât și pozitive.

 

DSC_9382

DSC_9383

DSC_9395

DSC_9402

DSC_9425

DSC_9439

DSC_9455

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente