(doc) Ministerul Transporturilor vrea să implementeze cântărirea din mers a autovehiculelor

16386932_1412528662102695_9046349852672720623_n
Foto: Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor a elaborat studiul de fezabilitate „Implementarea punctelor de cântărire în mișcare a transportului auto de mare tonaj, care circulă pe drumurile publice din Republica Moldova”.

Această analiză a fost realizată cu scopul de a crea oportunități de implementare, din punct de vedere economic a unui sistem automatizat de monitorizare și prevenire a circulației transportului care depășește limitele maxim admise pe axă și gabarit, pe drumurile din Republica Moldova.

Principalul obiectiv este eliminarea sau reducerea drastică a gradului de deteriorare a drumurilor, din cauza autoturismelor de mare tonaj. Datele statistice arată că la momentul actual, 14% dintre vehiculele care circulă pe drumurile naționale au depășire pe masa pe axă. De asemenea, costurile de întreținere a sistemului actual de cântărire a autoturismelor este mai mare de trei ori decât amenzile încasate din realizări. La fel, urmează să fie exclus factorul uman la preselecția camioanelor suspecte de încălcarea normelor, dar și la cântărirea și scrierea amenzilor.

Reieșind din cele spuse mai sus, pentru Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor este o prioritate nu doar construcția traseelor noi, sau reparația celor existente, dar și întreținerea drumurilor pe care le avem în gestiune. Iar în acest scop vrem să implementăm acest sistem automatizat de cântărire din mers a autoturismelor, care există la moment în cele mai dezvoltate țări din lume. MTID propune spre dezbateri publice această inițiativă, pe un termen de 20 de zile.

În prezent, există 60 de puncte de cântărire a autoturismelor, dintre care 10 puncte mobile.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente