Surse: Belarus se pregătește să părăsească toate „uniunile” cu Rusia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Belarus se pregătește să se retragă din Comunitatea Economică Eurasiatică, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, și, eventual, din statul unional Rusia-Belarus, scrie agenția rusă de știri REGNUM, citând o sursa anonima de la Kremlin.

Agenția notează că Moscova tratează cu înțelegere „dorința autorităților republicii (Belarus) să fie un stat independent, prin analogie cu „frățeasca Ucraina””.

În această privință, menționează sursa, Moscova nu va face declarații vocale cu privire la pregătirile Minskului de a ieși din Comunitatea Eurasiatică Economică (CEEA), OTSC, și, probabil, din statul Unional Rusia-Belarus.

„Cu toate acestea, toate persoanele responsabile din Minsk ar trebui să înțeleagă că independența nu poate fi doar declarată. Independența este o întreagă gamă de funcții vitale ale statului, de la politică și ideologie și terminând cu finanțele și economia. Dacă conducerea Belarus a decis să aleagă calea „războiului economic”, această strategie de dezvoltare a statului din Belarus nu va aduce nimic bun”,spune agenţia.

În același timp, afirmă sursa agenției Regnum, în orice scenariu, poporul belarus va fi întotdeauna privit ca un „popor frate”, indiferent de politica conducerii sale.

Amintim, pe 1 februarie, şeful FSB Alexander Bortnikov a ordonat reînființarea controlului de frontieră de-a lungul graniței ruso-belaruse. Rusia a explicat decizia prin faptul că Minsk a introdus regim fără vize (pe cinci zile) pentru cetățenii Uniunii Europene și Statelor Unite ale Americii, fapt care generează probleme de securitate pentru statul rus.

Citeşte şi: Rusia reinstituie controlul la frontiera cu Belarus


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...