Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Poroşenko dispus să anunţe un…

Poroşenko dispus să anunţe un referendum privind aderarea Ucrainei la NATO

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a anunțat că este dispus să organizeze un referendum despre perspectivele de aderare a Ucrainei la NATO, relatează publicația ucraineană Zerkalo Nedeli în pagina sa electronică, citată de Agerpres.

«Acum patru ani, doar 16% dintre ucraineni sprijineau ideea aderării Ucrainei la NATO. Acum procentul este de 54%. Ca președinte mă ghidez de opiniile poporului meu – voi organiza un referendum cu privire la perspectivele Ucrainei de aderare la NATO”, a declarat liderul ucrainean într-un interviu recent pentru publicația germană Berliner Morgenrost. Dacă această idee va fi sprijinită în cadrul unui referendum, voi face tot posibilul pentru a obține aderarea Ucrainei la NATO, a precizat Poroşenko.

În prezent, Ucraina și NATO au un „parteneriat special”, iar relațiile lor sînt reglementate de o „cartă” semnată în 1997. De atunci, multe s-au schimbat atât în plan internațional, cât și în Ucraina, care se confruntă cu un conflict separatist în estul țării, alimentat de Rusia, stat vecin care în 2014 a anexat peninsula ucraineană Crimeea din Marea Neagră, notează Zerkalo nedeli, care remarcă faptul că toate aceste schimbări au creat o atmosferă cu totul nouă pentru relațiile dintre Ucraina și NATO.