Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dodon vrea o zi oficială…

Dodon vrea o zi oficială a statalității R. Moldova. Expert: Este o profanare a istoriei

Preşedintele R. Moldova, Igor Dodon pledează pentru introducerea zilei de 2 februarie în lista sărbătorilor oficiale ale R. Moldova, precum şi pentru examinarea posibilităţii aprobării prin lege a drapelului istoric al Moldovei, drapelul roşu cu cap de bour. În acest sens, Dodon a venit cu o propunere către societatea civilă și mediul academic de a examina inițiativele propuse de el.

Potrivit lui Dodon, statalitatea R. Moldova are o istorie de sute de ani, datând încă din 1359. „Practic în acest an vom sărbători 658 de ani. Avem cu ce ne mândri, suntem un popor cu o istorie de secole. Data de 2 februarie 1365 este data când în premieră statalitatea R. Moldova a fost recunoscută oficial. Este o dată istorică care până la această etapă a fost mai puțin menționată”, a mai declarat Igor Dodon.

Istoricul Anatol Țăranu apreciază afirmațiile lui Igor Dodon ca o profanare a istoriei. „Igor Dodon se amestecă tot mai des în problemele care țin de istoricii profesioniști. Desigur că încercarea aceasta de contemporanieza istoria în maniera pe care o întreprinde dl Dodon este absolut inadmisibilă. De fapt, este o profanare a istoriei, a științei istorice. Din acest punct de vedere, Igor Dodon încearcă să obțină un profit politic din abordarea problemelor istorice. Noi am avut experiențe de felul acesta deja, când știința istorică era pusă la cheremul propagandei comuniste. Eu cred că dl Dodon încearcă să transforme istoria într-o servitoare a propagandei de partid.  El închipuire nu are care este instrumentarul pe care îl folosesc istoricii profesioniști pentru a aborda problemele din acest punct de vedere”,  a spus Țăranu.