Prietenie cu beneficii: Turcia raportează o creştere a exporturilor de 57%, în urma dezmorţirii relaţiilor cu Rusia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Detensionarea relațiilor dintre Moscova și Ankara pare să aducă beneficii pentru economia turcă, nivelul exporturilor crescând neașteptat de rapid în prima lună a acestui an.

„Alianța politică încheiată de Putin și Erdogan pe tema conflictului sirian a avut ca efect o creștere cu 57% a exporturilor turcești în Rusia, după cum susțin reprezentanții unei asociații comerciale de la Ankara, citați de IB Times.

În total, luna ianuarie a adus o creștere de 15 procente a exporturilor de mărfuri din Turcia, în vreme ce relația comercială cu Rusia a dus la ridicarea cu 57% a nivelului de mărfuri exportate pe această piață, impulsul fiind considerat cel mai puternic din ultimii patru ani, susține Asociația Exportatorilor din Turcia într-un comunicat de presă.

Așteptăm o creștere a prețurilor la petrol și materii prime, ca și o reducere a pierderilor în relația de export cu Rusia”, afirmă Mehmet Buyukeksi, președintele asociației.

După o perioadă de îngheț al relațiilor dintre cele două țări, survenită în urma doborârii unui avion miltar rusesc la granița cu Siria, președinții Vladimir Putin și Recep Erdogan par să fi ajuns la un compromis în ceea ce privește detensionarea legăturilor dintre Moscova și Ankara.

Însă, pentru profesorul de jurnalism Mohamad Bazzi, de la Universitatea din New York, noua legătură dintre Ankara și Moscova evoluează dincolo de simplele efecte ale relațiilor comerciale dintre cele două țări.

„Prin flirtul cu Rusia, guvernul Erdogan transmite un mesaj clar către administrația Trump prin care arată că are și alte opțiuni la dispoziție în cazul în care SUA decide să susțină în continuare mișcarea kurda din Siria. Dar, pe măsură ce își întărește relațiile cu Rusia și se implică tot mai mult în lupta împotriva Statului Islamic, Turcia riscă să stârnească și mai mult furia grupării teroriste din Siria și Irak”, apreciază Bazzi, potrivit Business24.ro.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...