Șef de la CFM, cu 125 de terenuri: Majoritatea primite în dar

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Calea Ferată a Moldovei este una din întreprinderile din țară care generează o serie de paradoxuri. Astfel, în timp ce instituția se află în topul companiilor cu cele mai mari vânzări, aceasta suportă pierderi de milioane. De asemenea, în timp ce angajații CFM au protestat din cauza că nu li se achită salariile și de teama că vor fi destituiți din funcții, administrația întreprinderii este formată din cinci vicedirectori care se bucură de salarii grase, iar unii dintre ei au averi de-a dreptul impresionante.

Unul din cei care administrează întreprinderea este Grigore Condurache, care are grijă de activitatea comercială, La 5 octombrie 2015 el a fost numit să asigure interimatul funcției de vicedirector general. Acesta a declarat că pentru 3 luni a obținut venituri totale din salariu de 43.574 de lei. Astfel, Condurache a ridicat un salariu lunar de peste 14.500 de lei. Reprezentantul CFM a mai menționat că a obținut câte 2.400 de lei de la două companii – SRL „Naiada” și SRL „Prilej”. Cele două firme figurează într-o decizie a Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare din 31 ianuarie 2002 care constată că FINN „York-Invest”, un fond de investiții, „în detrimentul acționarilor săi a înstrăinat cotele de 80% în SRL Frizerie „Prilej”, SRL Cafeneaua „Santal” și SRL Fotografia „Naiada” la prețuri subestimate, care sunt considerabil mai mici decât cele reale”, potrivit unei investigaţii a site-ului moldnova.eu.

„Decizia de înstrăinare a acestor obiecte aparține fondului, însă prețul de vânzare a fost stabilit unilateral de compania managerială „Omega-Prim” SRL în persoana dlui Grigore Condurache care poartă răspundere prevăzută de legislație”, se mai arată în hotărârea Comisiei.

Peste 100 de terenuri: majoritatea primite în dar

Prin urmare, materialele acumulate au fost transmise procuraturii, însă soarta acestui caz rămâne necunoscută. Grigore Condurache a afirmat că a obținut 287 de lei din vânzarea cotei-părți în capitalul societăților comerciale. Vicedirectorul întreprinderii de stat mai arată în declarația de avere că administrează nu doar CFM, dar și 125 de terenuri, cu o suprafață de zeci de hectare, majoritatea obținute în 2014 prin donație. Condurache însă nu menționează vreo locuință.

Și fostul șef al Căilor Ferate din Moldova în perioada comunistă, Miron Găgăuz, și-a găsit un loc printre fotoliile conducătorilor întreprinderii. Fiind responsabil de deservirea tehnică și reparații, Găgăuz a încasat în 2015 un salariu de 6.950 de lei. Fostul deputat mai deține o locuință de peste 63 de metri pătrați cu valoare cadastrală de circa 333.000 de lei și un automobil de marca BMW, fabricat în 2013 și achiziționat în 2015 la un preț de 840.000 de lei.

Unul din cei care administrează întreprinderea este vicedirectorul responsabil de infrastructură și tracțiune, Serghei Tomșa. Acesta susține în declarația cu privire la avere și proprietăți că a încasat în 2015 venituri din salariu de 159.491 de lei.

Întreaga investigaţie poate fi citită aici.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...