„UE nu poate acredita pe cineva precum Malloch, care afirmă că euro va dispărea, că Brexitul este doar începutul sfârşitului. Este imposibil să colaborăm cu o astfel de persoană”, a apreciat Manfred Weber, liderul grupului popular din Parlamentul European.

La rândul său, liderul grupului social-democrat, Giani Pittella, a spus că Ted Malloch ar trebui declarat persona non-grata în statele blocului comunitar dacă Washingtonul va decide să-l numească ambasador pe lângă UE.

În acelaşi timp, atât Weber cât şi Pittella au cerut premierului britanic Theresa May să nu transforme Brexitul într-un „cal troian care să distrugă Uniunea Europeană”.

Pittella a mers chiar mai departe şi a cerut statelor UE să-şi ia angajamentul de a nu-l invita pe preşedintele american Donald Trump în Europa, până când acesta din urmă nu-şi revizuieşte opinia despre blocul comunitar.

În cadrul întrevederii avute săptămâna trecută cu premierul Theresa May, Donald Trump a salutat „minunatul” Brexit şi a estimat că vor mai fi state din UE care vor alege să părăsească blocul comunitar.

Eurodeputaţii care s-au manifestat luni împotriva numirii lui Malloch ca ambasador pe lângă UE au criticat şi deciziile prin care Trump a interzis temporar intrarea în SUA a refugiaţilor (pe termen nedefinit pentru sirieni) şi a cetăţenilor din şapte state musulmane considerate bastioane ale terorismului, membrii legislativului de la Strasbourg considerând că astfel de poziţii sunt contrare valorilor europene.