Donald Tusk: Este timpul să închidem ruta Libia-Italia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Este timpul să închidem ruta folosită de migranții clandestini între Libia și Italia și acest obiectiv ne este la îndemână, a afirmat joi președintele Consiliului European, Donald Tusk, potrivit France Presse.

Liderul european, care l-a primit la Bruxelles pe șeful Guvernului de Uniune Națională (GNA) din Libia, Fayez al-Sarraj, a explicat că Uniunea Europeană (UE) ”și-a demonstrat capacitatea de a închide rutele de migrație”, aluzie la acordul semnat cu Turcia în martie 2016, în urma căruia s-a redus masiv fluxul de migranți către insulele grecești din Marea Egee.

”Acum este timpul să închidem ruta care leagă libia de Italia. Vă pot asigura că acest lucru ne este la îndemână. Avem nevoie de o hotărâre totală pentru a face asta”, a adăugat Tusk, precizând că această chestiune a fost abordată miercuri în discuțiile avute cu premierul italian Paolo Gentiloni.

Provocarea reprezentată de migrația în zona Mediteranei Centrale va fi principalul subiect al Summitului informal al UE care va avea loc vineri în capitala Maltei, La Valletta. La finalul reuniunii la nivel înalt liderii statelor UE vor semna un comunicat comun.

Potrivit unor surse europene, citate de Reuters, Uniunea Europeană va suplimenta ajutorul pentru Libia, printre măsurile vizate fiind pregătirea Gărzii de Coastă libiene și construirea unor tabere de refugiați mai adecvate, în contextul în care este de așteptat ca în primăvara acestui an să crească numărul de migranți dinspre Africa cu destinația Europa.

”Facem ceea ce este cu adevărat necesar și asta într-un mod eficient. Avem o contribuție importantă la ameliorarea situației? Da. Va rezolva asta toate problemele? Nu”, a declarat una dintre aceste surse.

Anul trecut au sosit pe coastele italiene peste 180.000 de imigranți, un nou record anual. Circa 4.500 de persoane și-au pierdut viața în 2016 în încercarea de a ajunge în Italia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...