Candu şi Filip, despre doleanţele lui Dodon: Parlamentul va decide asupra „Zilei Statalității”, de drapel nu se atinge nimeni

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Parlamentul Republicii Moldova va decide dacă moldovenii vor avea parte de încă o sărbătoare oficială – „Ziua Statalității moldovenești”, după cum a propus şeful statului Igor Dodon. De drapelul ţării nimeni însă nu se va atinge, spune preşedintele Parlamentului Andrian Candu.

Potrivit speakerului, şeful statului este în drept să propună iniţiativa legislativă privind constituirea unei sărbători oficiale, însă Parlamentul va decide dacă moldovenii se vor bucura de încă o zi liberă.

„Președinte are dreptul să propună inițiative legislative, are dreptul să o trimită Parlamentului care o va examina și va decide asupra acestui subiect. Pe agenda Parlamentului sunt însă subiecte mult mai importante, decât cele ce țin de zile naționale”, a declarat Andrian Candu.

Ceea ce ţine de doleanţa preşedintelui de a institui prin lege drapelul roșu cu cap de bour drept „Drapelul Istoric al Moldovei”, Candu a respins ideea, declarând că Republica Moldova are drapel, care nu va fi schimbat.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a subliniat cu privire la instituirea „Zilei Statalității” că Republica Moldova are deja suficiente sărbători, iar munca trebuie făcută în direcția optimizării numărului de sărbători.

Astăzi, şeful statului a propus ca ziua de 2 februarie să fie declarată zi oficială de sărbătoare în care să fie marcată „statalitatea” Moldovei, iar drapelul roșu cu cap de bour să fie instituit prin lege drept „Drapelul Istoric al Moldovei”.

„Avem cu ce ne mândri, suntem un popor cu istorie de secole. Vin cu o propunere către societatea civilă și mediul academic. Să examineze ca data de 2 februarie să fie introdusă în lista sărbătorilor oficiale ale Republicii Moldova. Denumirea o putem gândi împreună „Ziua Statalității”. Și a doua inițiativă este să examinăm posibilitatea aprobării prin lege a Drapelului Istoric al Moldovei. Cunoaștem drapelul roșu cu cap de bou. Președintele va veni cu astfel de inițiative sper că în următoarele săptămâni”, a declarat Igor Dodon în cadrul ceremoniei de acordare a distincțiilor de stat.

Medalii au fost oferite unor persoane care au contribuit la consolidarea statalității Moldovei, în opinia preşedintelui.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...